Het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen bestaat als sinds 2010 op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Aruba heeft enkele jaren geleden het geregistreerd partnerschap ingevoerd voor mensen van hetzelfde geslacht.

Initiatiefwetsvoorstel
Op Curaçao was trouwen tot dusver niet mogelijk voor niet-hetero’s. De Statenleden Giselle McWilliam en Stephen Walroud willen hier nu verandering in brengen. Ze hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het huwelijk open te stellen voor iedereen die wil trouwen.

Het wetsvoorstel is deze week voorgelegd aan de Raad van Advies, die naar verwachting enkele maanden nodig heeft om hiernaar te kijken. Dat kan betekenen dat de parlementaire behandeling van het voorstel nog dit jaar plaats kan vinden.

Taboe
In de Curaçaose samenleving neemt de acceptatie van homoseksualiteit steeds verder toe, al rust er nog een taboe op de openheid ervan. De eerste Pride werd er pas in 2013 gehouden. Maar het is de vraag of de openstelling van het huwelijk op voldoende steun kan rekenen in de Staten. Partijen zouden bang zijn voor stemmenverlies.

De Statenleden McWilliams en Walroud zijn respectievelijk lid van de partijen MAN en PAR. Vorig jaar kondigden zij hun plannen aan na afloop van de Pride op het Wilhelminaplein in Willemstad.

Foto: Creative Commons