Muziek op vrijdag: Merol heeft geen reet (zingt ze) en Madonna’s Jeanne d’Arc is… Mykki Blanco

Thank God It's Friday!

07 juni 2019, Jaap Bartelds, 8 minuten

Madonna heeft iets unieks gedaan: ze heeft een video gemaakt waarin ze zelf slechts enkele seconden is te zien. Transgender rapper en activist Mykki Blanco speelt de hoofdrol als Jeanne d’Arc. Verder zingt Merol de kritiek van zich af dat ze geen reet heeft (juist, dat boeit haar geen reet). Maar er is meer nieuwe muziek om het weekend fijn mee te beginnen.

Madonna - 'Dark Ballet'

Vorig jaar zong ze al hele stukken van 'Dark Ballet' tijdens het MET-gala. Ze zag er werkelijk prachtig uit in een look die niet had misstaan in de video bij het nummer. Maar ze is er dus niet. Of nauwelijks. Slechts één close-up deelt ze met de camera. Dat heeft ze sinds 'Dear Jessie' niet meer gedaan, zelf afwezig zijn in een video. De hoofdrol is deze keer weggelegd voor rapper en transgender-activist Mykki Blanco. Die had het al even over hun samenwerking toen hij Madonna tijdens de GLAAD Awards samen met Rosie O'Donnell en Anderson Cooper de Advocate for Change Award uitreikte. Maar dat dit het uiteindelijke resultaat is? Dat had niemand zien aankomen...

Merol & Bokoesam - 'Geen Reet'

Merol heeft geen reet. Tenminste, dat zeggen de mensen vaak tegen haar. Maar daar heeft de 'Hou Je Bek en Bef Me'-zangeres maling aan. In haar video komen allerlei kontjes voorbij van klassieke schilderijen en kunstwerken. Lekker chillen zonder billen. Overigens togen Merol en Bokoesam naar het Amsterdamse Rijksmuseum voor deze video, net als Jay-Z en Beyoncé toen met het Louvre in Parijs.

Róisín Murphy – ‘Incapable’

Af en toe duikt vanuit het niets ineens weer iets fijns op van Róisín Murphy. 'Incapable' kabbelt lekker voort en je hebt pas na acht minuten door dat het acht minuten duurt. En dat is bedoeld als compliment. Leuk ook, dat jaren tachtig 't Pau-kapsel.

Mabel – ‘Mad Love’

De Britse Mabel is de dochter van Neneh Cherry. Als je dat weet, hoor je het ook wel een beetje. Waar moeders met haar muziek de rafelrandjes opzoekt, kiest Mabel vol voor de hitlijsten met haar bloedcommerciële deuntjes. Leuk hoor, maar zo verfrissend als Neneh haar carrière begon, wordt het nergens.

Kesha – ‘Right, White, Straight Men’

Zangeres Kesha maakt muziek met een boodschap. Daar moet je van houden, en dat doen sommige mensen ook. Deze keer richt ze haar pijlen op rijke witte heteromannen. Ze heeft wél een punt, al je de tekst leest: “Twinkle, twinkle little star / How I wish the world was different / Where who you love and who you are / Was nobody’s fucking business”. Het lied zelf: onverwachte cabaretpunk.

Miley Cyrus – ‘Mother’s Daughter’

De nieuwe EP is niet bijster goed ontvangen door de recensenten. Snappen we wel, in zijn totaliteit levert het plaatje een nogal versnipperd beeld op. Dit is Mileys nieuwe single. Ze zingt het live, maar is weer te druk met twerken.

Tiësto, Jonas Blue & Rita Ora – ‘Ritual’

Onze eigen Tijs Verwest is inmiddels de vijftig gepasseerd, maar gas terugnemen? Daar is het nog veel te vroeg voor. Rita Ora is te horen op zijn nieuwe single, ‘Ritual’. Een officiële video is er nog niet, dus hier de lyric video.

The Chainsmokers & Bebe Rexha – ‘Call You Mine’

Tot slot Bebe Rexha, die meezingt op de nieuwe Chainsmokers-single. In de video doet eentje er alsof-ie dood is. En Bebe heeft het gedaan.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau