Expositie: de travestieten en transgenders van fotograaf Remsen Wolff

Bied op foto's van deze fotograaf op een veiling

Leestijd: < 1 min

Zijn hele leven lang zocht de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff naar zijn eigen identiteit. In de jaren ’90 begon hij met het fotograferen van travestieten en transgender vrouwen in New York. Twintig jaar na zijn dood is er een tentoonstelling te zien. OOok wordt er werk van Wolff geveild, op initiatief van fotograaf en erfgenaam Jochem Brouwer.

Jochem Brouwer heeft het foto-archief van Remsen Wolff geërfd, dat ruim 35 meter beslaat. De helft van het oeuvre van de Amerikaanse fotograaf (1940-1998) bestaat uit Wolffs belangrijkste serie: Special Girls – A Celebration. Tussen 1990 en 1995 maakte Wolff zo’n honderdduizend opnames van tientallen mannen die zich als vrouw kleedden, in transitie gingen of waren gegaan. De focus ligt hierbij niet op de extremen, maar op zelfbewuste vrouwen die op respectvolle wijze zijn vastgelegd.

Testament
Jochem Brouwer was tot aan de dood van Wolff met tussenpozen zijn assistent. Hij was degene die zijn oeuvre heeft gearchiveerd. Om die reden benoemde Wolff Brouwer tot erfgenaam. Eerst vochten zijn dochters het testament aan, maar na 9/11 had niemand meer belangstelling voor de foto’s, aldus Brouwer in een interview met NRC.

Nu is de tijd rijp voor een expositie. In Naarden is een deel van de Special Girls-serie te zien onder de naam All American Girls, gecureerd voor FotoFestival Naarden door Hedy van Erp. Ook is er een boek verschenen, met dezelfde titel.

Een selectie van zijn foto’s zal te zien zijn tijdens de Pride Amsterdam 2019 in het OSCAM museum in Amsterdam binnen het thema van dit jaar ‘Remember the past, create the future’.

Veiling
Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam brengt voor de eerste keer een selectie foto’s uit het historische archief van Remsen Wolff onder de hamer. Uit het enorme archief van Remsen Wolff koos Jochem Brouwer een persoonlijke selectie foto’s uit verschillende decennia.

Wolff ontwikkelde zelf zelden foto’s. De series die nu ter veiling worden aangeboden zijn afgedrukt door Brouwer in de donkere kamer van de Nederlandse fotograaf Koos Breukel.

Topstukken
Lot 5164 toont Wolff zelf als ‘Viv Blum’, een naam die hij zelf samenstelde uit de Engelse modeontwerpster Vivienne Westwood en de Amerikaanse familievriendin Edith Blum.

Topstukken zijn onder anderen: lot 5169, gemaakt in Florence in 1976 (€ 15.000-20.000) en een portret van de beroemde Britse schrijver, acteur en ‘gay icon’ Quentin Crisp (1908-1999), € 15.000-20.000, bekend uit de videoclip ‘Englishman in New York’ van Sting (1987): ‘Be yourself no matter what they say.’

Veilinggebouw De Zwaan
Kijkdagen: donderdag 20 t/m zondag 23 juni van 10.00-17.00 uur, donderdagavond tevens van 19.00-21.00 uur.

The Remsen Wolff Collection: Veiling woensdag 26 juni rond half vier.

Foto: Constance, New York 1992 ©The Remsen Wolff Collection Courtesy of Jochem Brouwer 2019

Powered by Labrador CMS