Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de Stonewell-rellen plaatsvonden in New York City. Dit wordt groots gevierd tijdens het laatste weekend van Pride. Naar verwachting zullen op 30 juni zo’n vier miljoen mensen hun opwachting maken op Times Square, waar onder anderen Madonna zal optreden.

Stonewall
De Stonewall-rellen worden gezien als het startpunt van de LHBTQ-rechtenbeweging. Het vijftigjarige jubileum werd eerder aangegrepen door de politie van New York om excuses te maken voor het geweld dat ze homo’s en transgenders destijds hebben aangedaan.

Nu komt daar een nieuw excuus bij, van de American Psychoanalytic Association (APsaA). Het is hoogstwaarschijnlijk de eerste keer dat een organisatie op het gebied van geestelijke gezondheid spijt betuigt voor de wijze waarop ze homoseksualiteit hebben behandeld.

Trauma's
“Het is de hoogste tijd om te erkennen dat wij een rol hebben gespeeld in de discriminatie van LHBTQ’s en de trauma’s die ze daarbij hebben opgelopen”, zegt Dr. Lee Jaffe, president van de APsaA. “Daarvoor willen we nu onze excuses aanbieden.”
De vereniging van psychiaters, de APA, erkenden al in 1973 dat homoseksualiteit geen geestelijke afwijking was. Dit gebeurde nadat activisten in 1970 de orde verstoorden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychiatric Association.

Rechtszaak
De APsaA deed daar veel langer over. Pas in 1991 veranderde het standpunt. Dit nadat via een anti-discriminatierechtszaak was afgedwongen dat de APsaA ook homoseksuelen moest toelaten tot hun opleidingen.

Sindsdien is er veel veranderd. De APsaA is een van de eerste supporters van de openstelling van het huwelijk en is fel gekant tegen conversietherapie.

Bron: Reuters