Mijn eerste keer pride

“Vroeger was de gayscene veel zichtbaarder, mensen waren meer outgoing”

Mr Leather Netherlands 2019 Axe Leito

12 juli 2019, Roel Janssen, 2 minuten

Axe Leito werd in oktober uitgeroepen tot Mr Leather Netherlands 2019 en vertelt over zijn eerste keer pride. “Ik ben de eerste Antilliaanse Mr Leather in Nederland.”

“Mijn eerste pride bezocht ik in 1997. Het werd toen voor de tweede keer georganiseerd in Amsterdam en ik heb er veel goede herinneringen aan. Ik was net uit de kast en het gaf mij hetngevoel dat ook homo’s er mochten zijn. Daarna heb ik bijna ieder jaar op een boot gestaan.

Ik zit al vanaf mijn achttiende in de leerscene, dat begon doordat ik werkte in een Haagse SM-bar. Sinds twee jaar heb ik een relatie met mijn vriend die ook een leerman is en samen zijn we het perfecte koppel. We hebben nu zelfs een tweede kledingkast nodig voor al onze spullen.

In de jaren negentig zag je de mannen van die boot later in jockstraps in de Warmoesstraat staan. Dat zie je nu helaas niet veel meer.

Dit jaar ga ik voor het eerst op de leerboot als titelhouder van de Mr Leather Netherlands-verkiezing. Die boot is voor veel mensen al jaren iconisch: mensen wachten totdat die boot voorbij komt.

In de jaren negentig zag je de mannen van die boot later in jockstraps in de Warmoesstraat staan. Dat zie je nu helaas niet veel meer, ik vind Nederland daarin vertrut. Vroeger was de gayscene veel zichtbaarder, mensen waren meer outgoing. Ik heb het gevoel dat veel mensen het nu prima vinden als je uitgesproken bent, maar dat je dat het liefst achter gesloten deuren moet zijn. 

Ik ben de eerste Antilliaanse Mr Leather in Nederland, en van alle Mr Leathers in Europa zelfs de enige niet-lichte huidskleur. Het maakt me trots en ik hoop dat meer mensen zich gaan aanmelden voor de verkiezing.”

Foto: Prisma Compositional / Visaie: Daniel van der Mast 

Het gevoel dat je voor de eerste keer onder een brug vandaan komt in Amsterdam of op een truck staat in Antwerpen tijdens pride is magisch. Wij nemen zes mensen terug in de tijd naar hun eerste keer pride.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau