Mijn eerste keer pride

“Toen ik begon met drag was ik een jongetje van vijftien”

Dragqueen Megan Schoonbrood

12 juli 2019, Roel Janssen, 2 minuten

Megan Schoonbrood is dragqueen en kreeg onlangs haar 22e nummer 1-titel bij de ShowQueen Awards in België. Dit jaar zit Megan vijftien jaar in het vak en vertelt ze over haar eerste keer pride. “De eerste keer op een boot was overweldigend.”

“Op mijn vijftiende rolde ik in de dragwereld. Ik woonde in Hoorn en door een ongeluk moest ik stoppen met mijn carrière als zeiler. Ik ging vaak stiekem uit in Amsterdam en kwam terecht bij dragshowbar Lellebel en dragmoeder Sugi nam mij onder haar vleugels. 

Tijdens Pride Amsterdam gingen we alle feestjes af en op de laatste dag ging ik zelf ook in drag. Ik was een jongetje van vijftien en zag er goed uit, al zeg ik het zelf. 

Ik liep door de Reguliers en zag een heel knappe man bij een van de pisbakken staan. Hij moest in eerste instantie niets van mij hebben, tot hij me later die avond nog een keer zag in de Exit. We hebben daarna een paar jaar een relatie gehad, hij was mijn eerste grote liefde. 

Pride is heel belangrijk, het geeft zichtbaarheid aan de gemeenschap en gedurende de pride-week zijn er veel inhoudelijke evenementen.

De eerste keer op een boot was ook met de Lellebel, toen ik daar was gaan werken. Het was overweldigend: zo veel mensen aan de kant had ik nog nooit gezien. 

Voor mijn gevoel stonden er toen nog meer homo’s, nu zijn het vooral mensen die ‘aapjes’ kijken. Ik vind het nog steeds een eer als ik als dragqueen op een boot mag staan, maar we moeten wel beseffen dat het niet alleen maar een feestje is. Pride is heel belangrijk, het geeft zichtbaarheid aan de gemeenschap en gedurende de pride-week zijn er veel inhoudelijke evenementen.”

Foto: Prisma Compositional / Visaie: Daniel van der Mast 

Het gevoel dat je voor de eerste keer onder een brug vandaan komt in Amsterdam of op een truck staat in Antwerpen tijdens pride is magisch. Wij nemen zes mensen terug in de tijd naar hun eerste keer pride.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Mijn eerste keer pride

“Als ik wil zingen over beffen, dan moet dat toch gewoon kunnen?”

“Ik krijg veel reacties van jongens die ook graag op hakken willen dansen”

“Het moment dat je over de Amstel vaart, is magisch”

“Vroeger was de gayscene veel zichtbaarder, mensen waren meer outgoing”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau