Mijn eerste keer pride

“Ik krijg veel reacties van jongens die ook graag op hakken willen dansen”

TRINXX-danser Raf van Puymbroeck

12 juli 2019, Roel Janssen, 2 minuten

Raf van Puymbroeck was Mister Gay Belgium en Mister Gay Europe 2016 en deed met de goedgehakte dansgroep TRINXX mee aan zowel Belgium’s- als Holland’s Got Talent. Hij vertelt in dit artikel over zijn eerste keer pride. “Toen ik de eerste keer met de Amsterdamse pride meedeed, was ik erg onder de indruk.”

“Totdat ik meedeed aan de Mister Gay Belgium-verkiezing kwam ik niet echt in aanraking met homocultuur en -feestjes. Ik zat op een sportopleiding en had veel hetero voetbalvrienden. 

De eerste pride die ik bezocht, was Brussels Pride, toen stond ik op een truck tijdens de parade. Er was een heel erg uitgelaten sfeer en ik voelde veel liefde. Het opende mijn ogen en ik had toen pas door hoe belangrijk pride is. Toen ik de eerste keer met de Amsterdamse pride meedeed, was ik erg onder de indruk. Ik stond op de boot van OUTtv en het gevoel dat ik kreeg toen we onder de eerste brug door gingen is niet te beschrijven. Overal waar ik keek, zag ik regenboogvlaggen en de hele stad was in de ban van pride. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. 

Met TRINXX proberen we genderstereotypes te doorbreken.

Pride is voor mij een signaal dat het nog altijd nodig is te strijden voor gelijke rechten. Voor mij is het een feest van diversiteit en om te kunnen vieren wie of wat de beste versie van jezelf is. 

Met TRINXX proberen we genderstereotypes te doorbreken. We willen laten zien dat je op hakken kunt dansen, maar ook stoer kunt zijn tegelijkertijd. Ik krijg veel reacties van jongens die ook graag op hakken willen dansen maar dat niet durven. Ik hoop dat we ooit in een land leven waarin iedereen dat durft en zich daar ook over durft uit te spreken.”

Foto: Prisma Compositional / Visaie: Daniel van der Mast 

Het gevoel dat je voor de eerste keer onder een brug vandaan komt in Amsterdam of op een truck staat in Antwerpen tijdens pride is magisch. Wij nemen zes mensen terug in de tijd naar hun eerste keer pride.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau