Uit de kunst
“Kinderen vinden twee prinsen die verliefd op elkaar zijn heel normaal”
Na een succesvolle reeks twee jaar geleden, gaat Tim Schouten met zijn eigen theatergezelschap Dear T opnieuw de theaters in met Het Prinsensprookje. In het vervolg: Het Hele Verhaal wordt prins Harrie verliefd op een andere prins.
Kun je meer over Het Prinsensprookje vertellen?
“Ik ben christelijk opgevoed. Ik merk dat veel mensen denken dat alle christenen homoseksualiteit afkeuren, maar dat is niet waar. Zelf heb ik een vriend en ben ik óók gelovig. Wel had ik moeite met mijn eigen coming-out. Ik woonde in een kleine stad en zag nergens homo’s om mij heen. Als je in je jeugd geen homo’s ziet, is het moeilijker uit de kast te komen. Daarom heb ik Het Prinsensprookje bedacht: een voorstelling waarin twee prinsen verliefd worden op elkaar.”
Nu komt er een tweede deel.
“Klopt. Tweeëneenhalf jaar terug hebben we de voorstelling al op de Parade gespeeld, dat was een groot succes. Omdat we het belangrijk vinden om zoveel mogelijk mensen te bereiken met dit verhaal zijn we gaan kijken of we de voorstelling konden gaan uitbreiden, zodat we ook in theaters zouden kunnen spelen. Daar is Het Prinsensprookje: Het Hele Verhaal (6+) uitgerold, een dubbel zo lange zaalvoorstelling die we voor de helft voor scholen en voor de helft voor vrij publiek spelen.”
Zodat kinderen van nu zien dat het normaal is als twee jongens verliefd op elkaar worden?
“Inderdaad. We hebben inmiddels een aantal keer een korte versie gespeeld en eindigden daarbij met een kus. Door het verhaal, waarin Prins Harrie op zoek gaat naar de liefde van zijn leven en uitkomt bij zijn prins, vonden de kinderen het heel normaal dat het twee mannen waren.”
Omdat ze verliefd zijn.
“Precies. Ze passen gewoon heel goed bij elkaar en kinderen begrijpen dat. Die hebben daar geen oordeel over, die vinden twee verliefde prinsen heel normaal.”
En de ouders?
“Daar heb ik niet veel van gehoord. We hebben op een foodtruckfestival gespeeld waar een heel divers publiek kwam, maar hoorde niets. Niemand keek boos of iets dergelijks.”
Jij speelt de rol van Prins Harrie, en Joshua Albano speelt de verliefde prins. Benadrukken jullie dat het twee mannen zijn?
“Nee, maar daar heb ik het met Caro Goldenbelt, de schrijfster van het stuk, wel over gehad. Moeten we ze een bepaalde struggle geven? Bijvoorbeeld dat het lastig wordt voor nageslacht te zorgen? Maar dat wilde ik niet. Het conflict moet ergens anders liggen, niet bij het feit dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht.”
Hoop je dat onze prinsesjes het ooit gaan zien?
“Dat zou ik super leuk vinden.”
Wat zou je tegen ze zeggen?
“Ik denk dat ik ze vooral graag de voorstelling laat zien, daarna hoef ik denk ik niet veel toe te voegen.”
Het Prinsensprookje: Het Hele Verhaal is op 18 en 19 oktober te zien in Utrecht, op 23 oktober in Nijmegen, 30 en 31 oktober in Arnhem, 7 november in Rotterdam en 14 november nog een keer in Utrecht. Meer info: www.dear-t.nl
Hoofdbeeld: Moon Saris