Gay travel tips voor Berlijn

Ich bin hummussexuell

Palestijns-Israëlische restaurant Kanaan

Leestijd: < 1 min

Winq reisde af naar Berlijn, voor velen een toevluchtsoord, maar ook een voedingsbodem voor bijzondere nieuwe initiatieven, zoals het Palestijns-Israëlische restaurant Kanaan. “Iedereen, man, vrouw, LHBTQ of hetero kan hummussexuell zijn.”

Hoe los je conflicten op die de wereldvrede bedreigen en mensen tot elkaars grootste vijand maken? De machtigste politici breken er al jaren hun hoofd over. Wat hen niet lukt, kunnen de Israëlische Oz Ben David (38) en de Palestijnse Jalil (37) wel. Zij overbruggen cultuurverschillen en beslechten religieuze en politieke conflicten met hummus. Drie jaar geleden opende het koppel Kanaan, een restaurant met de missie die fiftyfifty Israëlisch en Palestijns is.

In Prenzlauer Berg begonnen ze met het bereiden van hummus en het opvangen van LHBTQ-vluchtelingen. Het recept van de nieuwe hummus is een eerste en voedzame handreiking tussen twee vijandige volken. De oma’s van Jalil en Oz deelden hun geheime familierecepten, die van generatie op generatie zijn doorgegeven, om er samen een nieuw gerecht van te maken. Het resultaat smaakt anders, maar toch vertrouwd voor beide bevolkingsgroepen.

“Ze verliezen hun missie niet uit het oog, zo blijkt ook uit de ‘Ich bin Hummussexuell-shirts' die ze verkopen. De opbrengst daarvan gaat naar een queer vluchtelingenopvang”

Vanaf de eerste dag wordt het initiatief door de buurt omarmd. De hele gemeenschap zet er samen haar schouders onder. Oz: “Kinderen hebben de toekomst, zij zijn de volgende generatie die kan bouwen aan een andere wereld. Precies daarom hebben we Kanaan geopend in de meest kinderrijke buurt van Europa. Buurtbewoners en LHBTQ-vluchtelingen komen hier dagelijks met elkaar in contact. Veel vluchtelingen die bij ons aan de slag gaan, komen hier voor het eerst in aanraking met gelijkgestemden. Maar ook ontmoeten ze mensen die in het land van herkomst hun grootste vijand zijn. Wij leren ze dat goed of kwaad niet zwart-wit is en vragen ze hun hart open te stellen voor de ander. Tot nu toe is het ons steeds gelukt om mensen dichter bij elkaar te brengen.”

Moedige mannen
Daar is soms veel moed voor nodig. Vandaar de naam Kanaan, dat vrij vertaald uit het Hebreeuws ‘moedig’ betekent. In oktober viert het restaurant, dat inmiddels ook falafel en ander lekkers uit het Midden-Oosten op de kaart heeft staan, haar derde verjaardag met de opening van een restaurant in het exclusieve Berlijnse warenhuis KaDeWe. Maar Oz en Jalil gaan niet naast hun schoenen lopen. Ze verliezen hun missie niet uit het oog, zo blijkt ook uit de ‘Ich bin Hummussexuellshirts die ze verkopen. De opbrengst daarvan gaat naar een queer vluchtelingenopvang. “Iedereen, man, vrouw, LHBTQ of hetero kan Hummussexuell zijn, als je tenminste bereid bent om open te staan voor andere religies, culturen of opvattingen en je blik op de wereld te verruimen en waar nodig bij te stellen”, zegt Oz. Oz straalt als hij op het terras van zijn Kanaan staat: “Eigenlijk draait het allemaal om de liefde. De liefde die ik krijg van mijn nieuwe familie bij Kanaan en in Berlijn, en de liefde die we nodig hebben om er samen een betere wereld van te maken.”

Fotografie: Julian Buijzen | Met dank aan Visit Berlin en Pink Pillow Collections

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS