Het nieuwe album Madame X is goed ontvangen. Het haalde de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard-albumlijst en kreeg viersterrenrecensies van de Volkskrant en NRC. Op Metacritic, een verzamelsite voor albumkritieken, scoort Madame X zeventig punten op een schaal van honderd.

Na de leadsingle ‘Medellín’ maakte bracht Madonna video’s uit voor ‘Crave’, ‘I Rise’ en ‘Dark Ballet’. Daar komt nu een vijfde video bij, voor de populairste track van het album, ‘God Control’.

Jonas Åkerlund
Voor de video, die meer dan acht minuten duurt, heeft Madonna Jonas Åkerlund ingehuurd. Ze werkte eerder met hem samen voor de video’s van ‘Ray of Light’, ‘Music’, ‘American Life’, ‘Jump’, ‘Celebration’ en ‘Ghosttown’.

In de video voor ‘God Control’ treedt Madonna op in een nachtclub, waar een schietpartij plaatsvindt. Met de video wil Madonna een statement maken tegen gewapend geweld. In een begeleidende tweet roept ze op tot ‘gun control’.

Je bekijkt de video hier onder. We hebben de overige vier Madame X-video’s er ook meteen even onder gezet.

UPDATE:
Zoals was te verwachten is er in de Verenigde Staten ophef ontstaan over de video. Een overlever van de schietpartij in de Amerikaanse homo-nachtclub Pulse in Orlando noemt de clip ‘traumatisch'. TMZ interviewde Patience Carter, die daarbij was. "Ik begrijp dat ze bewustzijn probeert te creëren voor regulering van wapens, maar ik denk niet dat dit de juiste manier is om dat te doen", stelt ze. "Je kunt deze beelden niet iemand aandoen die dit daadwerkelijk heeft gemaakt. Die vrienden en familie heeft verloren, die het bloed op de grond heeft gezien."