Pride Amsterdam is vanaf dit jaar cultureel erfgoed

Tijdens de Pride Walk op 27 juli wordt het officieel

Leestijd: < 1 min

Pride Amsterdam, tot voor kort de Amsterdam Gay Pride genaamd, wordt onderdeel van het cultureel erfgoed in Nederland. Tijdens de Pride Walk op 27 juli op het Museumplein zal Pride Amsterdam officieel worden bijgeschreven.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft vandaag bekendgemaakt dat Pride Amsterdam wordt bijgeschreven in de Inventaris.

Wat is immaterieel erfgoed?
Immaterieel erfgoed omvat cultuuruitingen die door erfgoed-gemeenschappen worden beleefd als erfgoed en een gevoel van identiteit en continuïteit geven.

Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven.

Geschiedenis van Pride Amsterdam
De eerste Pride werd in Amsterdam gehouden in 1996. “Ik ben trots dat Pride Amsterdam in de inventaris wordt opgenomen. Met het beschrijven maken we nieuwe stappen in de geschiedenis van pride”, zegt directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride.

“Onze inspanningen krijgen nu officiële erkenning. Wereldwijd zijn we de eerste pride die deze stap heeft gezet. Doordat we op deze lijst staan, geven we het signaal af dat we samen pride willen doorgeven aan nieuwe generaties en eventueel knelpunten in de overdracht naar volgende generaties willen oplossen. Uiteindelijk willen we ook op de Internationale Unesco lijst voor immaterieel erfgoed komen te staan.”

Stonewall-jubileum
De bekendmaking komt aan de vooravond van het vijftigjarig Stonewall-jubileum op 28 juni. “Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken.” Momenteel is een grote delegatie van Pride Amsterdam in New York bij ‘World Pride’ aanwezig. Zondag is de New Yorkse Parade.

Stichting Amsterdam Gay Pride heeft na maanden van voorbereiding met succes een zorgplan kunnen aanleveren waarmee Pride Amsterdam in mei jongstleden officieel is voorgedragen.

Steun van burgemeester en wethouders
De voordacht werd gesteund door het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, COC Amsterdam & Omstreken, Transgender Netwerk Nederland, Gay Business Amsterdam, COC Nederland, IHLIA LGBT Heritage, Stichting Homomonument en Pride & Sports.

Tijdens de Pride Walk - een demonstratieve en activistische mars van het homo-monument naar het Vondelpark - wordt dit jaar niet alleen het negen dagen durende festival Pride Amsterdam officieel geopend, maar wordt Pride Amsterdam ook officieel bijgeschreven.

Aangepaste route Pride Walk
De bijschrijving zal - samen met de gemeente Amsterdam, het Rijksmuseum, KIEN en Pride Amsterdam op het Museumplein plaatsvinden. De route van de Pride Walk wordt hiervoor speciaal aangepast, de stoet zal onder het Rijksmuseum doorlopen richting concertgebouw.

Onder het motto ‘materieel erfgoed meets immaterieel erfgoed’ zal bij het Rijksmuseum een Pride programma plaatsvinden en is het museum speciaal voor die dag in regenboogkleuren gehuld.

Meer informatie vind je op Pride.Amsterdam.

Powered by Labrador CMS