Beelden: Instanbul Pride uiteengedreven door politie

Demonstranten kwamen bijeen ondanks verbod

Leestijd: < 1 min

Voor de vijfde keer op rij hebben de Turkse autoriteiten de Instanbul Pride verboden. Demonstranten die desondanks een Pride organiseerden, werden door de politie uiteengedreven met traangas.

Duizenden mensen kwamen afgelopen zondag bij elkaar in de buurt van het Taksimplein in de Turkse hoofdstad Istanbul. Er zou oorspronkelijk een optocht plaatsvinden, maar die werd verboden door de gouverneur. Pride zou net als in de steden Izmir en Antalya niet veilig kunnen verlopen, aldus de autoriteiten.

Geen parade maar demonstratie
In plaats van een optocht hielden mensen nu een demonstratie. Die werd uiteengedreven door de oproerpolitie, die traangas gebruikte. De demonstranten riepen leuzen als ‘We zullen niet zwijgen’ en ‘Allemaal samen tegen het fascisme’.

Afgelopen vrijdag deed Amnesty International nog een oproep om de Pride-optocht door te laten gaan. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het verbod een vergeefse poging om een groep uit het straatbeeld te bannen die volgens de autoriteiten ‘op sociaal vlak weerzinwekkend’ is.

Openbare orde
Sinds 2003 organiseert Istanbul een Pride-optocht. Voor de vijfde keer op rij is die nu verboden, dit omdat de autoriteiten dit nodig vinden om de openbare orde te bewaren.

De LHBTQ-gemeenschap heeft het regelmatig zwaar te verduren in Turkije, een land waar homoseksualiteit wel legaal is.

Hier beelden van BBC News Türkçe:

Powered by Labrador CMS