5x sneukelen in Gent

Je sneukelt het gewoon!

11 juli 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Sneukelen: je kunt het het beste vertalen als snoepen, maar het woord wordt ook wel gebruikt wanneer mensen ‘buiten de deur snoepen’, als je begrijpt wat we bedoelen. Winq bezocht Vlaamse studentenstad Gent voor 5 sneukeltips!

Confiserie Temmerman
Snoepjes zijn altijd erg populair geweest in Gent. Sterker nog: gidsen vertellen graag hoe grote zakken snoep werden ingezet om tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers ervan te weerhouden om de stad te bombareren. Dat verhaal nemen we graag met een grote korrel zout, maar dát verkopen ze helaas niet bij Confiserie Temmerman. Deze snoepwinkel is al sinds 1904 een begrip in België, met ouderwetse snoepjes als lustepoepe, nonnenbillen en cuberdons. De cuberdon – ook wel bekend als Gentse neus – werd in 1873 uitgevonden door een apotheker. Het houdt het midden tussen een bonbon en een snoepje, heeft een frambozensmaak, een harde korst en een vloeibare inhoud. Tenminste, als je er op tijd bij bent: cuberdons zijn maar zo’n drie weken houdbaar, daarna versuikeren ze. De snoepjes worden dan ook niet naar het buitenland geëxporteerd.

Confiserie Temmerman
Kraanlei 79
Gent
www.temmermanconfiserie.com

Boon
In Gent kan de vegetariër z’n hart ophalen. Een paar jaar geleden werd ‘donderdag veggiedag’ ingevoerd, waarbij vlees juist het alternatief is, in plaats van de standaard keuze. Gent heeft dan ook bijzonder veel vegarestaurants of restaurants die vegavriendelijk zijn (check deze lijst  bijvoorbeeld). Onze favoriet is lunchbar Boon, waar heerlijke vega salades worden geserveerd, waar optioneel ook een niet-vega supplement aan toegevoegd kan worden. Bijvoorbeeld gandaham, een soort parmaham maar dan uit Gent.

Lunchbar Boon
Geldmunt 6
Gent
www.boon.gent

Tierenteyn-Verlent
Bij deze winkel, die al sinds 1867 op de Groentemarkt zit, kun je de lekkerste mosterd en pickles krijgen. In de winkel voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan (al kun je er gelukkig wel gewoon pinnen): het interieur is sinds 1995 zelfs officieel beschermd. De mosterd wordt in de kelder van het gebouw gemaakt, en dan de winkel in gepompt. Chefkoks uit verschillende restaurants in de omgeving komen speciaal naar Tierenteyn om mosterd te halen. Je kunt er ook terecht voor andere sauzen, chutneys en zelfs heerlijk smeuiige hazelnootpasta.

Tierenteyn-Verlent
Groentenmarkt 3
Gent
www.tierenteyn-verlent.be

Maison 12
Deze kookstudio wordt gerund door Hendrik Mesuere en Mia Ackaert, beide patissier/kok. Het stel geeft beide les aan de Hotelschool van Gent. In Maison 12 geeft het stel workshops op het gebied van chocolade. Zo leer je hoe je zelf chocola kunt maken, bonbons vullen én hoe belangrijk temperatuur is bij het maken van chocola. En mocht je nog op zoek zijn naar een mooie plek om te overnachten, mídden in hartje Gent: het appartement boven de kookstudio is te huur (incl. zelfgemaakte chocoladepasta bij het ontbijt!).

Maison12
Onderstraat 12
Gent
www.lamaison12.be

Gent Smaakt
Eens per jaar, aan het begin van de zomer, wordt het culinair festival Gent Smaakt georganiseerd. Het vijfdaagse festival vindt plaats onder de imposante Gentse Stadshal, in het centrum van de stad. Zo'n twintig lokale restaurants laten zien wat ze zoal in huis hebben, van burgers tot fine dining. Op een van de terrasjes kun je de gescoorde hapjes en drankjes lekker oppeuzelen.

Gent Smaakt
Stadshal
Gent
www.gentsmaakt.be

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau