Margriet van der Linden en Erwin Olaf genomineerd voor Pride Award

Stem op jouw favoriete kandidaat of draag zelf iemand voor

Leestijd: < 1 min

Voor het eerst reikt Avrotros dit jaar een Pride Award uit aan iemand die zich het afgelopen jaar op de een of andere manier heeft ingezet voor LHBTQ-gerelateerde zaken. De vijf genomineerden van dit jaar zijn tv-presentator Margriet van der Linden, YouTuber Jessie Maya, fotograaf Erwin Olaf, voetballer Merel van Dongen en actrice Romana Vrede.

Voorafgaand aan de Canal Parade op zaterdag 3 augustus zal de Pride Award op 1 augustus worden uitgereikt tijdens een evenement in VondelCS in Amsterdam.

Jury
De jury van de Pride Award bestaat uit Avrotros-presentator Cornald Maas, voorzitter van COC Nederland Astrid Oosenbrug en voorzitter van Amsterdam Pride Frits Huffnagel. Cornald Maas over de genomineerden: “Het zijn alle vijf personen die, juist in tijden dat wat vanzelfsprekend zou moeten zijn toch onder druk komen te staan, op onderscheidende wijze hun nek uitsteken en daarmee van onschatbare waarde zijn voor de LHBTI-gemeenschap.”

Kandidaten
Hier volgt een overzicht van de vijf genomineerden en waarom zij volgens de jury in aanmerking voor de Pride Award.

- Merel van Dongen
De profvoetbalster speelt in het Nederlands elftal, is openlijk lesbisch en spreekt zich regelmatig uit voor meer openheid in de voetbalwereld. Juist ook in het mannenvoetbal. Ze maakt hiermee een belangrijk taboe in de voetbalwereld bespreekbaar.

- Margriet van der Linden
De presentator maakte het programma How to be gay, waarin zij naar landen reist waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt. Hierin laat zij aan een groot publiek zien dat de rechten van LHTBQ's wereldwijd nog onder druk staan. Daarnaast is er in Margriets talkshow M bovengemiddeld veel aandacht voor LHTBQ-onderwerpen. Hiermee vervult zij een belangrijke agendasettende rol.

- Jessie Maya
Maakte YouTube-video’s over de transitie van Jeroen naar Jessie. Heeft een grote schare aan volgers en maakt haar transitie bespreekbaar en toegankelijk voor veel (jonge) mensen. Dat doet ze in het Nederlands, de taal die ze trouw wil blijven omdat ze op deze wijze zoveel mogelijk Nederlandse jongeren met haar verhaal bereikt.

- Erwin Olaf
De fotograaf heeft momenteel een expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag ter ere van zijn 60-jarige verjaardag, waarin de LHTBQ-gemeenschap een belangrijke rol speelt. Michiel van Erp maakte de documentaire The Legacy over Olaf, waarin hij een duidelijk statement maakt: hij zal zich altijd openlijk blijven verzetten tegen elke vorm van (homo)discriminatie. Olaf maakt zich al jaren hard voor LHTBQ's en spreekt zich daar veelvuldig over uit, waarbij hij de taboes nooit schuwt.

- Romana Vrede
Actrice die altijd bereid is patronen te doorbreken en geen gelegenheid onbenut laat om zich daar openlijk over uit te spreken. Hokjes bestaan voor haar niet. In het tv-programma Volle Zalen merkte ze op dat het hokje ‘zwarte lesbische actrice met een gehandicapt kind’ nu eenmaal niet bestaat. Afgelopen seizoen speelde ze wederom de bejubelde voorstelling over haar autistische zoon Charlie. In interviews stak ze haar nek uit en gaf ze meer dan eens aan dat in een vrije, tolerante samenleving niemand mag worden uitgesloten.

Stem hier op jouw favoriete kandidaat voor de Pride Award.

Persoonlijke held
Naast een bekend iemand die zich inzet voor LHBTQ's zet de Pride Award ook iemand in het zonnetje die minder prominent in beeld is. Wie verdient volgens jou een Pride Award? Draag die persoon dan voor.

Powered by Labrador CMS