Filmanalyse

Spider-Man acteur maakt LHBTQ-gemeenschap blij met een dode mus

Leestijd: < 1 min

Hoewel acteur Tom Holland zegt er geen problemen mee te hebben als Spider-Man homo zou zijn, heeft het personage zich in Spider-Man: Far From Home meer dan ooit ingegraven in zijn heterorol.

Goed beschouwd is Spider-Man gewoon een slingerende twink in een latexpak. Zonder veel fantasie zou je dit Marvel-icoon zo kunnen ombouwen tot een gay-icoon. Succes gegarandeerd bij de LHBTQ-doelgroep. Maar ondanks hardnekkige speculaties en gedane beloftes door Marvel is het hele Marvel-universum nog 100% homovrij. Inclusief de deze week uitgekomen film Spider-Man: Far From Home.

Vanaf vandaag slingert acteur Tom Holland namelijk weer voor de zoveelste keer als Spider-Man door de ruimte. Niet met een mooie hunk in zijn armen, maar met zijn vriendinnetje MJ. De ironie wil dat Holland recent in een groot interview met de Britse krant The Sunday Times heeft gezegd het geen enkel probleem te vinden als Spider-Man (en zijn alter-ego Peter Parker) homoseksueel zou zijn. “Yeah, of course! The world isn’t as simple as a straight white guy,” aldus de acteur.

“Met een LHBTQ superheld wil het nog niet echt lukken”

Ondanks de goede bedoelingen die Tom Holland ongetwijfeld gehad moet hebben met deze progressieve uitspraken, zit er ook een hypocriete kant aan. Als er één film is waar Spider-Man zich heeft ingegraven in zijn heterorol, dan is het wel in de nieuwe Spider-Man film Far From Home. Holland moet als geen ander weten dat hij daar een superheld neerzet die niet alleen 100 procent hetero is, maar ook nog eens lekker ouderwets. De man-vrouw verhoudingen lijken wel terug te zijn gegaan naar de jaren 50, met de jongensarmen van Spider-Man beschermend om zijn vriendin heen. Mocht hij toch nog uit de kast komen, dan is dat meteen één van de meest ongeloofwaardige coming-outs in de filmgeschiedenis. Waarmee de uitspraak van Tom Holland meteen terug in de kast kan.

Marvel is de afgelopen jaren voortvarend bezig geweest om het imago van het witte macho superheldenuniversum te doorbreken. Zo was er onlangs Captain Marvel met een sterke superheldin. En in Black Panther werd met een zwarte superheld een ander taboe doorbroken. Maar met een LHBTQ superheld wil het nog niet echt lukken. In de recent uitgekomen Marvel-film Avengers: Endgame zat in een kleine onbeduidende scène zowaar een homoseksueel personage. Een Amerikaanse filmjournalist sloeg met een ironische tweet de spijker op z'n kop: “After 22 films we thought an openly gay, completely anonymous character should have three full lines of dialogue.”

En dat terwijl zowel Marvel als de regisseurs bij de release van deze film hoog opgaven van deze in hun ogen baanbrekende gebeurtenis.

Marvel heeft wel aangekondigd iets met de kritiek te doen. Zo heeft de baas van het comic-concern beloofd dat er binnenkort een echte LHBTQ-superheld aankomt. Maar tot dusver lijkt het Marvelconcern de schijn tegen te hebben. Zo werd in Thor: Ragnarok op het laatste moment een scène met een biseksueel personage verwijderd. Blijkbaar is vrouw zijn of gekleurd voor Marvel oké, maar een mannelijke held die zijn vriend redt gaat nog altijd te ver. Dan zijn de commerciële belangen van de Marvel franchise te groot. Zo zijn belangrijke bioscooplanden als Rusland en China berucht om het verwijderen van scènes die verwijzen naar mannenliefde. Recent werd zo de Elton John biopic Rocketman nog verknipt tot een veilig heterofeestje.

Toch is een positief punt te melden over Spider-Man: Far From Home. Het is namelijk de eerste Marvelfilm waar trans-acteurs in meespelen, ook gaat het in dit geval slechts om bijrollen die weinig om het lijf hebben. Eén van de personages heeft niet eens een naam in de film.

In ieder geval past deze casting in een al langer durende discussie in Hollywood of homo- of transgenderrollen vooral moeten worden gespeeld door acteurs die het zelf ook zijn, of dat dat ook prima door hetero-acteurs kan worden gedaan. Beide kampen kennen uitgesproken voor- en tegenstanders. Zo moet het volgens de hetero-actrice Cate Blanchett niets uitmaken wat je bent, zolang je maar overtuigend een rol kan spelen. Aan de andere kant staan acteurs als Darren Criss die als heteroman gay personages speelde in Glee en The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story maar nu zegt in de toekomst dit soort rollen over te willen laten aan homoseksuele acteurs. Zach Barack, één van de transacteurs in Spider-Man: Far From Home is er in elk geval duidelijk over. Voor hem was een transacteur als rolmodel ongelooflijk belangrijk voor zijn eigen acceptatie.

Het is een discussie die vooral in de VS flink wordt gevoerd, maar nu langzaam ook voet aan de grond in Europa – en Nederland – krijgt. Grote vraag daarbij is of het politiek-correcte denken en het streven naar meer diversiteit de artistieke vrijheid om een film te maken zoals een filmmaker dat wil niet in de weg staat. Bij Spider-Man: Far From Home hoef je je dat gelukkig niet af te vragen. De film is eerder een flauwe kinderfilm over een uit de hand gelopen high-school trip dan een superheldenfilm waar ook volwassenen met plezier naar kunnen kijken. Laat dat een schrale troost zijn voor de LHBTQ-superfans: op een slechte film waar de superheld toevallig gay is, zit immers ook niemand te wachten.

Beeld: CTMG Inc.

Powered by Labrador CMS