Première: bekijk de video van ‘No H8ro’ van LIONSTORM

Queer rolmodellen van de Nederlandse hiphop scene

Leestijd: < 1 min

LIONSTORM is een tweekoppige rapformatie bestaande uit Gale Rama en Sterresoet van Schooten. Ze misten queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene en zijn daarom zelf begonnen. Ze zijn sexy en agressief en wij spraken ze voorafgaand aan de première van hun nieuwe single, ‘No H8ro’. Bekijk hier de video!

LIONSTORM bestaat uit Gale Rama (1989, Paramaribo) en Sterresoet van Schooten (1991, Amsterdam). Het rapduo heeft een unieke en herkenbare sexy agressieve stijl die terugkomt in lyrics, concertperformances en kleding die onder hetzelfde label wordt uitgebracht. LIONSTORM werkte samen met o.a. Patta, Neenah, Josephine Zwaan en Paradiso Melkweg Producties.

Winq sprak voorafgaand aan de première van de video van ‘No H8ro’ met LIONSTORM. Lees hier onder het interview en bekijk de video.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen en hoe lang bestaat LIONSTORM al?
"We hebben elkaar leren kennen door een samenwerking. Gale (Vuige Muis) studeerde af aan de kunstacademie en zocht een eindregisseur, zo kwam ze via via bij Sterresoet  (Skerrie Sterrie) terecht. Er was een hele sterke klik, zowel in werkvisie als privé. Daarna kregen we een relatie en kwam LIONSTORM tot stand. Als kunstenaarsduo bestaat LIONSTORM nu 2 jaar."

Wat vinden jullie van de huidige staat van de Nederlandse hiphop scene en waarom kiezen jullie daarvoor als expressievorm?
"Hiphop is de main stem waar we mee opgroeiden als tieners. Er zijn nu zoveel subgenres binnen hiphop dat het haast niet meer als één genre valt te omschrijven. Eén ding dat blijft is dat hiphop de stem van de underdog is en daarmee altijd de stem van de toekomst. De stem die opgeëist wordt en zich per definitie niet aan de regels van de status quo houdt. Er was voor ons geen ander medium denkbaar voor onze missie."

Wat bracht jullie in beweging?
"Wat ons in beweging bracht is het feit dat we veel kanten van onszelf terugzagen in de hiphop scene maar er was één kant was die we steeds niet gerepresenteerd zagen in de Nederlandse mainstream hiphop scene. Dat is waar wij als underdogs binnenkomen. LIONSTORM wil een gemiste stem toevoegen aan de mainstream hiphop."

Jullie noemen LIONSTORM een ‘queer urban movement’. Wat willen jullie daarmee teweeg brengen?
"We willen vooral maken wat we zelf gemist hebben en vet vinden. We merken dat heel veel verschillende soorten mensen erop aanhaken, wat precies is wat we hoopten. Gisteren hadden we een cliprelease feestje in de Melkweg en we zagen zoveel verschillende mensen samenkomen en met elkaar hangen. Toen beseften we dat iedereen die aanhaakt, iets heeft gemist wat diegene bij ons vindt. En dat is hoe onze movement ontstaat en groeit."

Vandaag gaat No H8ro in première. Wat is de boodschap van deze track?
"Waar wij veel behoefte aan hadden was een track in de stijl waar wij van aan gaan. Maar met teksten waar we ons meer in zouden kunnen herkennen, lines die over óns gaan. Daar komt dat underdog vuur dan weer vandaan. En uiteindelijk is de boodschap gewoon Peace, Love, Unity and Having Fun. It’s the only way."

LIONSTORM treedt het aankomende zomerseizoen op op onder andere Down The Rabbit Hole festival, tijdens Pride Amsterdam (meerdere locaties) en in Club Church. Daarnaast exposeert het CBK Zuidoost vanaf augustus foto’s die zijn gemaakt door LIONSTORM.

LIVE:
04/07/19 Videoclip release Melkweg Expo, Amsterdam
05/07/19 Down The Rabbit Hole festival, Beuningen
06/07/19 Down The Rabbit Hole festival, Beuningen
07/07/19 Down The Rabbit Hole festival, Beuningen
31/07/19 Women’s Wednesday A’DAM Toren, Amsterdam
03/08/19 Pride Reality street party, Amsterdam
23/11/19 Lesbique Club Church, Amsterdam

MEER INFO:
Website: https://www.lionstorm.nl
Instagram:

Foto: Jozef Wright

Powered by Labrador CMS