“Bij het maken van een tarte tatin ligt de verhouding inspanning-plezier ideaal scheef”

De 'signature dish' van Joris

Leestijd: < 1 min

In deze rubriek vragen we onze lezers welk gerecht zij op tafel zetten wanneer ze écht indruk willen maken. Bijvoorbeeld bij een eerste date, als ze voor het eerst gaan koken voor hun schoonouders, of wanneer ze gewoon goede culinaire sier willen maken. Joris van den Berg (36) is filmmaker en kookt vooral om te ontspannen. Hij maakt steevast een tarte tatin wanneer mensen bij hem komen eten.

“Ik ben een enthousiaste koker. Ik zou nooit mee willen doen aan een competitie, maar ik vind het mega-ontspannend, zelfs als ik voor vijftien of twintig mensen moet koken. Ik kan volledig zen zijn met het snijden van een courgette, en het is heel leuk om mensen te zien genieten van eten dat je gemaakt hebt. Ik vind het ook heel erg leuk om zelf te eten, en om dat enigszins te compenseren doe ik enorm aan hardlopen. Daardoor kan ik eten waar ik zin in heb, ik ben heel blij met die lifehack.”

Winq Signature Dish Joris tarte tatin
Winq Signature Dish Joris tarte tatin

Tarte tatin

(voor 4 personen)

“Ik heb met vrienden van de middelbare school een eetclub waarmee we eens in de zoveel tijd samenkomen en iets voor elkaar koken. Ik weet niet meer precies, maar kennelijk heb ik ooit een tarte tatin-pan aan ze gevraagd. Geen idee meer waarom, misschien heb ik er niet eens om gevraagd, maar kreeg ik ‘m gewoon zomaar van ze cadeau. Hoe dan ook, de pan kwam op magische wijze in mijn leven en bleek een feest. Want bij het maken van een tarte tatin ligt de verhouding inspanning-plezier ideaal scheef. Het is best wel weinig werk en het eindresultaat is súperlekker. Nu maak ik dit bijna altijd als mensen komen eten, zéker als ze voor het eerst bij me te gast zijn. Of als ik doordeweeks met vrienden RuPaul’s Drag Race ga kijken. Mijn vriend rekent er ook op.

Er kan een aantal dingen fout gaan, bijvoorbeeld dat je te veel karamel maakt, en dat bij het omkeren die kokendhete karamel tegen je aanklotst. Maar het is nog nooit écht mislukt. Ik ben ook best wel secuur. Ik pleur het niet achteloos in de oven. En het is belangrijk dat je het bladerdeeg niet helemaal op kamertemperatuur laat komen, want dan rijst het minder goed. Dat heb ik uit MasterChef.”

Ingrediënten

4 à 5 appels (bijv. elstar of jonagold) • citroensap • 100 gram suiker • 75 gram boter • 4 plakjes bladerdeeg (of 1 rol vers bladerdeeg) • voor de liefhebber: scheut whisky of snuf kaneel • voor erbij: crème fraîche of slagroom

Bereidingswijze

Laat het bladerdeeg ontdooien. Haal de plasticjes ertussenuit, leg de plakjes deeg op elkaar en rol uit tot een min of meer ronde vorm. Dek af en leg in de ijskast.

Verwarm de oven op 200 graden (heteluchtoven 180 graden). Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kwarten. Besprenkel ze met wat citroensap en zet opzij. Smelt op middelhoog vuur de boter in de pan en roer hier de suiker doorheen. Blijf roeren tot het mengsel goudbruin van kleur begint te worden. Zet het vuur uit. Indien je een aparte ovenschaal gebruikt, giet je de karamel nu over in de ovenschaal.

Leg de appels met de bolle kant in de karamel. Wees niet te nonchalant: het is gloeiend heet. Giet eventueel nog een scheut whisky over het geheel en/of wat kaneel. Drapeer het bladerdeeg over de appels en vouw eventuele overtollige randjes naar binnen, of snijd deze eraf als je een nette taart zou willen (gemiste kans, want bladerdeeg waar karamel in is getrokken is een feest). Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg en zet de taart in de oven. Bak het geheel een minuut of 25 tot het bladerdeeg goudbruin is geworden en gerezen is.

Haal het resultaat uit de oven en laat enigszins afkoelen. Leg een schaal of groot bord op de ovenschaal en keer de taart om. Serveer warm en met crème fraîche of slagroom.

Foto: Roel Janssen

Powered by Labrador CMS