Tsibili Pride stond gepland voor 22 juni. De voormalige Sovjet-republiek Georgië staat bekend om zijn conservatieve bevolking. Het sentiment rond de Pride Parade was dan ook zo negatief dat de autoriteiten besloten de tocht tegen te houden. Ze zouden de veiligheid van mensen die meeliepen in de stoet, niet kunnen garanderen.

Groen licht, toch niet
Gisteren zou de Pride Parade opnieuw worden gehouden. Er was goede hoop dat de autoriteiten deze keer wel groen licht zouden geven. Ook omdat het Ministerie van Binnenlandse Zaken deze keer wél kon garanderen dat ze voor een veilige omgeving konden zorgen.

Desondanks werd de tweede poging op het laatste moment afgeblazen. Of dit was gedaan uit veiligheidsoverwegingen, is niet bekend. Wel waren er gisteren betogingen vlakbij het Parlementsgebouw van anti-homogroeperingen. Extreem-rechtse mensen hadden zich daar verzameld om een vuist te maken tegen Tbilisi Pride.

Anti-demonstranten
Nu de Pride Parade niet door kon gaan, besloten de betrokken LHBTQ-activisten tot een andere actie over te gaan. Ze leenden een drone, hingen daar een regenboogvlag aan en lieten die over het groepje anti-demonstranten heen vliegen.

LHBTQ-activisme is nooit gemakkelijk geweest in Georgië. Hoewel het land wat wetgeving betreft een redelijke middenmoter is in Europa, gebeurt het regelmatig dat activisten worden belaagd of te maken krijgen met homofobie.

Provocatie
Eerder protesteerden orthodoxe Christenen tegen de Pride Parade, omdat ze die zagen als een ‘provocatie’. Dat zullen ze ongetwijfeld ook hebben gevonden van de drone met de vlag.