Vandaag stuurden de vijf overgebleven steden hun bidbooks naar het Mediapark in Hilversum. Elke stad overhandigde op geheel eigen wijze de plannen aan Shula Rijxman van de NPO. Die gaat zich met een commissie over de ingediende voorstellen. Hier een overzicht van wat er vandaag allemaal is gebeurd, per stad.

Utrecht
Om te beginnen Utrecht. Die stad diskwalificeert zichzelf eigenlijk meteen door te zeggen dat de Jaarbeurs tóch niet geschikt is. Ze zijn van plan om het Eurovisie Songfestival daarom in een grote tent ernaast te houden. Ook de manier waarop de stad zijn plannen bekend maakte, werkte op de lachspieren: ze stuurden een fietskoerier naar Hilversum om het bidbook te laten bezorgen. Volgens sommigen liepen de mensen achter de Utrechtse inzending regelrecht te ‘trollen’.

Den Bosch
Nee, dan ’s-Hertogenbosch. De Noord-Brabantse hoofdstad stuurde een delegatie van vrouwen in jurken van Addy van den Krommenacker, twee dienbladen vol witte en rode Bossche bollen en een boodschap met een knipoog: “Douze de groeten uit Brabant.” Den Bosch benadrukte wel dat er niet genoeg hotelbedden zijn in de stad zelf. “Maar misschien hebben we ook niet veel bedden nodig. Want zoals jullie allemaal weten zijn de Brabantse nachten lang.”

Arnhem
In Arnhem staat de Gelredome, de venue met de grootste bezoekerscapaciteit van allemaal. Om het aanbod kracht bij te zetten, stuurde de stad de burgemeester himself, Ahmed Marcouch. Wat Arnhem verder in petto heeft: karaoke-flashmobs in een heus songfestivaldorp met de naam Eurovision Village.

Maastricht
De hoofdstad van Limburg kwam met een complete bus naar Hilversum, inclusief een Limburgse band. Ze gaan voor een intiem festival en stuurden net als Arnhem de burgemeester mee om het bidbook te overhandigen. Ook maakte Maastricht een gelikte video.

Rotterdam
Net als Maastricht komt Rotterdam met een video waarin de stad zichzelf aanprijst. Geen toeters en bellen hier, maar een ingetogen presentatie. Na het wegvallen van Amsterdam wordt Rotterdam gezien als grootste kanshebber en Ahoy als toplocatie. Tijdens de presentatie noemden de afgevaardigden Rotterdam de meest internationale stad van Nederland en een ervaren gaststad van topevenementen.

Het AD hield vandaag een live blog bij met allerlei extra details over de bidbooks. In augustus zal bekend worden gemaakt welke stad het is geworden. Waar moet het Eurovisie Songfestival volgens jou gehouden worden?