Kijktip: Valentijn de Hingh bezoekt transgenders in India

Bekijk hier alvast de trailer

Leestijd: 3 minuten - door Winq redactie op 11 juli 2019

In de documentaire Halfgoden reist Valentijn de Hingh naar India, waar al eeuwenlang een cultuur bestaat rondom mensen met het ‘derde geslacht’. De Hingh, zelf een transgender vrouw, komt er al snel achter dat de transgender gemeenschap in India regelmatig te maken krijgt met geweld en misbruik.

In de documentaire Halfgoden reist transgender model Valentijn de Hingh naar India. Daar duikt ze onder in de diepgewortelde, eeuwenlange cultuur rondom het derde geslacht. Ze legt contact met deze gemeenschap en merkt al snel dat transgenders in India vaak als verschoppelingen worden behandeld.

Hindoestaanse cultuur
De Hingh zegt zich niet te kunnen vinden in de klassieke westerse ideeën rondom gender en is gefascineerd door de zogenaamde ‘hijras’ in de Hindoestaanse cultuur.

Halfgoden

In India worden transgenders namelijk erkend als een derde geslacht en maken deel uit van een oeroude gemeenschap die binnen de samenleving verbonden is aan rituele praktijken. Maar hoewel 'hijras' hun religieuze rol al eeuwenlang uitvoeren, worden zij vandaag steeds vaker naar de marge verdrongen.

Extreem geweld
Zo worden zij blootgesteld aan extreem geweld, en moeten velen van hen leven van prostitutie of van de bedelstaf. Valentijn reist naar Mumbai, Delhi en Allahabad en zoekt transgenders op in alle lagen van de samenleving.

De documentaire Halfgoden is geregisseerd door Stig Junes. Halfgoden is te zien op NPO3, als onderdeel van 3Lab. Datum en tijd: zondag 28 juli om 23:15 uur. Meer informatie vind je op vpro.nl/halfgoden.

Coverbeeld: Dorothea Stig

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 103

Deze keer: een speciale Pride-editie

Neem een abonnement

Geef cadeau