Onder het motto ‘sporten doen we samen’ neemt de KNZB deel aan de Canal Parade op 3 augustus in Amsterdam. Initiatiefnemer van de sportboot is Mirjam Preusterink van Prideandsports.com, een organisatie die LHBTQ’s meer zichtbaar wil maken.

Watersportcultuur
Inmiddels zijn er acht LHBTQ-zwemverenigingen, waarvan Gay Swim Amsterdam met zijn oprichting in 1995 de eerste was. Bestuurslid Dia Huizinga (65) is lid vanaf het prille begin. Oprichter was Bob van Schijndel, die ook het initiatief nam voor het Homomonument op de Amsterdamse Westermarkt. Huizinga vertelt aan de KNZB dat Van Schijndel het niet kon verkroppen dat Nederland een sterke watersportcultuur kende, maar dat er geen homozwemvereniging was.

Van de andere kant
Binnen no-time had de club tachtig leden. Inmiddels zijn we bijna 25 jaar verder. Volgens Huizinga is het nog altijd nog nodig dat gays, lesbiennes et cetera aparte verenigingen hebben. “Ik merk en hoor nog steeds dat homo’s en lesbiennes het moeilijk vinden om uit de kast te komen. Zelfs jongeren durven niet altijd hun ware aard te tonen. En bij een reguliere vereniging ben je er altijd ‘eentje van de andere kant’. LHBTI-ers kunnen zich daar niet altijd vrij voelen om te doen en laten wat ze willen. Wij willen ook wel eens grapjes maken waar hetero’s niet op zitten te wachten.”

LoveSwim
Huizinga is medeorganisator van LoveSwim. “Met LoveSwim willen we meer mensen kennis laten maken met open water zwemmen. Iedereen, homo of hetero, kan tijdens dit evenement in de Amstel zwemmen. Van 250 meter tot anderhalve kilometer. We organiseren de LoveSwim dit jaar voor de vijfde keer op de vrijdag voor de Canal Pride. Daarmee is het een vast onderdeel en het leukste sportonderdeel geworden van de prideweek.”

Coverbeeld: Gay Swim Amsterdam