LGBT Asylum Support start crowdfunding voor transvrouw in nood

Geen geld om van te leven, maar wel twee maal per week meldplicht

Leestijd: < 1 min

LGBT Asylum Support start een crowdfundingsactie voor C, een transgender asielzoekster die door het COA tot tweemaal toe op straat is gezet. De transvrouw heeft een afschuwelijke tijd in de opvang achter de rug. LGBT Asylum Support regelde een andere verblijfplaats voor haar en staat haar ook op andere manieren bij.

C. is een van de vele transgender asielzoeksters die in de opvang geen hormonen krijgt terwijl ze die eerder wel slikte. Dat leidde in haar geval tot stemmingswisselingen. Als gevolg daarvan belandde ze uiteindelijk in de EBTL ((Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie).

Ze moest zich maar zien te redden
Het personeel daar weigerde haar als vrouw te behandelen en aan te spreken. Nadat C. daartegen protesteerde, zette het COA haar als maatregel tot twee keer toe een week op straat. De tweede keer gebeurde dat op de dag na een dubbele zelfmoordpoging. Ze moest zich maar zien te redden zonder geld, ID-kaart, een werkende bankpas en verzekeringskaart, maar ook zonder de nodige psychische zorg.

LGBT Asylum Support schreef een brandbrief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en het parlement. Die brief werd vorige week dankzij D66-Kamerlid Maarten Groothuizen in de Tweede Kamer behandeld. “Ik ken de punten: het COA gaat zorgvuldig om met kwetsbare mensen in de opvang", was de reactie van de staatssecretaris. 

Geen geld voor hormoonbehandeling
Door te overleggen met het COA regelde LGBT Asylum Support dat C. buiten de EBTL mag verblijven, mits ze zich tweemaal per week meldt. De stichting regelde een gastadres voor de transvrouw en zorgde ervoor dat ze weer hormonen kan slikken. Dat C. buiten de opvang mag wonen is beter voor haar. Maar ze krijgt geen weekgeld, terwijl ze de hormonen zelf moet betalen. Op de vraag waarvan ze dan mag rondkomen en reiskosten van kan betalen, geeft het COA geen oplossing. 

"Het is afschuwelijk hoe C. in de EBTL behandeld is en ze daar tot op het randje geduwd is om uit het leven te stappen”, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. ”De enige wijze waarop ze buiten de EBTL kan verblijven, is met ondersteuning van buitenaf. Het COA neemt zijn verantwoordelijkheid niet, maar legt deze bij anderen neer. Dat kan niet. Zolang deze maatregel voor haar geldt, moet ze op de een of andere wijze ondersteund worden. Want terug naar de EBTL is geen optie.”

Giften zijn welkom
Alle giften, klein en groot zijn daarom meer dan welkom. Ze kunnen overgemaakt worden naar IBAN NL47 TRIO 0212 4621 72 ovv ‘hulp transvrouw C’.

Foto: Transgender asielzoekster, LGBT Asylum Support

Powered by Labrador CMS