Ellie, je zet je al jaren in voor de pride gemeenschap. Zo was je één van de initiatiefnemers van ‘Roze in Blauw’. Wat doen jullie precies?
“‘Roze in Blauw’ is een politienetwerk dat gedrag en geweld bestrijdt gericht tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en mensen met een andere genderidentiteit. We zijn begonnen voor de start van de Gay Games in 1998. We wilden buitenlandse bezoekers laten weten dat ze hier niet bang hoefden te zijn voor de politie. We kwamen er toen pas achter dat we ook nodig zijn in Amsterdam.”

Waarom wilde je ambassadeur worden?
“Sinds ik ben gestopt bij de politie ben ik niet meer professioneel verbonden aan ‘Roze in Blauw’. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor onze gemeenschap. Er zijn nog steeds mensen die niet zichzelf durven te zijn. Ik wil laten zien dat je goed bent, zoals je bent. Het zou toch mooi zijn als jonge meiden die met hun identiteit worstelen kracht kunnen halen uit mijn verhaal! It does get better!

Wat heb jij met het thema ‘remember the past, create the future’ ?
“Pride staat dit jaar in het teken van 50 jaar Stonewall New York. Die rellen waren een keerpunt in de strijd voor gelijke rechten van onze gemeenschap. Zonder dat verleden hadden we hier niet gezeten. Ik daag iedereen uit om na te denken over de toekomst. Waar wil je over een jaar zijn als mens en als gemeenschap? Ik nodig iedereen uit om samen met mij geweldloos op de barricades te gaan staan, met als doel een betere toekomst voor alle generaties na ons.”

Bekijk de tweede reeks van Ellie op Patrouille vanaf 14 april, zes weken lang, elke zondag om 21.15 uur op NPO1. Daarin draait Ellie Lust mee met politieteams over de hele wereld. Tevens presenteert ze het jaarlijkse verslag van de Canal Parade samen met Rik van de Westelaken op zaterdag 3 augustus.

Fotografie: Prisma Compositional