Vijf vragen aan… Wouter Hamel

Over zijn nieuwe album en het Songfestival

Leestijd: < 1 min

Boystown is het nieuwe album van Wouter Hamel, zijn zevende alweer. Op dit album keert Hamel terug naar het geluid waarmee hij begon: de nostalgische sound vormt een fraaie match met zijn warme, jazzy stem. Winq stelde hem vijf prangende vragen. Onder meer: ziet hij een deelname aan het Eurovisie Songfestival eventueel zitten?

Wat hebben André Rieu en Wouter Hamel met elkaar gemeen? Dat ze muziek maken natuurlijk, maar ook dat ze allebei big in Japan zijn. Maar waar André Rieu zichzelf blijft herhalen met zijn eeuwige walsjes, weet Wouter Hamel zijn muzikale stijl telkens een nieuwe impuls te geven.

Met zijn nieuwe album Boystown keert Hamel terug naar het geluid waar hij mee begon. De nostalgische sound van het album vormt een fraaie match met de warme, jazzy stem van Hamel. Boystown is een band-project, waarbij Hamel en zijn pianist Thierry Castel in afzondering aan de tracks werkten. Ze creëerden een muzikale wereld die zowel de soundscapes van Brian Wilson en de Beach Boys oproept als de melancholie van een Martin Scorcese-soundtrack. De romantische single ‘Live It Up’ klinkt dan ook als een filmklassieker. Zet hem hier onder even op en lees verder.

Waarom heb je je nieuwe album Boystown genoemd?
"Boystown gaat als titelnummer over het zoeken naar de ware liefde op de alle verkeerde plekken. Tijdens die zoektocht maak je jezelf soms belachelijk, soms kom je de verkeerde mensen tegen, maar heel soms pakt het goed uit."

Je werkte voor dit album met een band, hoe is dat bevallen?
"Ik werk met drie van mijn bandleden sinds 2001 en met de anderen sinds 2007 en 2010. Maar voor dit album wilden we alles tegelijk opnemen dus het voelde meer dan ooit zoals het voelt om op het podium te staan. Geen overdubs, zoals ik het live zong is het op de plaat gekomen. Spelen met mijn band bevalt eigenlijk altijd heel goed, vandaar dat ik al zo lang met ze speel."

Wouter Hamel
Wouter Hamel

Jij was een van de eersten die scoorde met kruisbestuivingen tussen jazz en pop. Nu is dat populairder dan ooit. Wie zijn jouw grote helden op dit vlak?
"Ik luister graag naar pop en ik luister graag naar jazz, maar acts die dit combineren ben ik niet perse fan van. Qua pop hou ik erg van Lizzo, Anderson.Paak en Braziliaanse muziek en qua jazz zijn mijn helden Anita O’Day, Mark Murphy en Oscar Brown Jr."

Nederland organiseert volgend jaar het Eurovisie Songfestival. Iets voor jou om mee te doen? Zo niet, wie zie je ons land graag vertegenwoordigen?
"Ik zou best eens mee willen doen, met een mooi liedje met een mooie tekst. Artiesten uit Nederland die ik graag op dat podium zou zien zijn niet zo mainstream: Sevdaliza of My Baby of Pink Oculus of De Staat."

Tot slot: je bent beroemd in Japan. Wat is het leukste of vreemdste wat je daar hebt meegemaakt?
"Het leukste is om te merken dat de teksten en melodieën en akkoorden die ik bedenk in Amsterdam, gehoord worden door een publiek aan de andere kant van de wereld. Ik hoor m’n eigen muziek wel eens als ik over straat loop uit een winkel of bar! Het gekste zijn waarschijnlijk de tv-programma’s. Een interview doen met een knuffel op schoot die Taylor Swift heet, of een challenge waarbij je je gekste dansje moet laten zien. Only in Japan..."

Wouter Hamel
Wouter Hamel
Powered by Labrador CMS