Vijf vragen aan… Wouter Hamel

Over zijn nieuwe album en het Songfestival

15 juli 2019, Jaap Bartelds, 5 minuten

Boystown is het nieuwe album van Wouter Hamel, zijn zevende alweer. Op dit album keert Hamel terug naar het geluid waarmee hij begon: de nostalgische sound vormt een fraaie match met zijn warme, jazzy stem. Winq stelde hem vijf prangende vragen. Onder meer: ziet hij een deelname aan het Eurovisie Songfestival eventueel zitten?

Wat hebben André Rieu en Wouter Hamel met elkaar gemeen? Dat ze muziek maken natuurlijk, maar ook dat ze allebei big in Japan zijn. Maar waar André Rieu zichzelf blijft herhalen met zijn eeuwige walsjes, weet Wouter Hamel zijn muzikale stijl telkens een nieuwe impuls te geven.

Met zijn nieuwe album Boystown keert Hamel terug naar het geluid waar hij mee begon. De nostalgische sound van het album vormt een fraaie match met de warme, jazzy stem van Hamel. Boystown is een band-project, waarbij Hamel en zijn pianist Thierry Castel in afzondering aan de tracks werkten. Ze creëerden een muzikale wereld die zowel de soundscapes van Brian Wilson en de Beach Boys oproept als de melancholie van een Martin Scorcese-soundtrack. De romantische single ‘Live It Up’ klinkt dan ook als een filmklassieker. Zet hem hier onder even op en lees verder.

Waarom heb je je nieuwe album Boystown genoemd?
"Boystown gaat als titelnummer over het zoeken naar de ware liefde op de alle verkeerde plekken. Tijdens die zoektocht maak je jezelf soms belachelijk, soms kom je de verkeerde mensen tegen, maar heel soms pakt het goed uit."

Je werkte voor dit album met een band, hoe is dat bevallen?
"Ik werk met drie van mijn bandleden sinds 2001 en met de anderen sinds 2007 en 2010. Maar voor dit album wilden we alles tegelijk opnemen dus het voelde meer dan ooit zoals het voelt om op het podium te staan. Geen overdubs, zoals ik het live zong is het op de plaat gekomen. Spelen met mijn band bevalt eigenlijk altijd heel goed, vandaar dat ik al zo lang met ze speel."

Wouter Hamel

Jij was een van de eersten die scoorde met kruisbestuivingen tussen jazz en pop. Nu is dat populairder dan ooit. Wie zijn jouw grote helden op dit vlak?
"Ik luister graag naar pop en ik luister graag naar jazz, maar acts die dit combineren ben ik niet perse fan van. Qua pop hou ik erg van Lizzo, Anderson.Paak en Braziliaanse muziek en qua jazz zijn mijn helden Anita O’Day, Mark Murphy en Oscar Brown Jr."

Nederland organiseert volgend jaar het Eurovisie Songfestival. Iets voor jou om mee te doen? Zo niet, wie zie je ons land graag vertegenwoordigen?
"Ik zou best eens mee willen doen, met een mooi liedje met een mooie tekst. Artiesten uit Nederland die ik graag op dat podium zou zien zijn niet zo mainstream: Sevdaliza of My Baby of Pink Oculus of De Staat."

Tot slot: je bent beroemd in Japan. Wat is het leukste of vreemdste wat je daar hebt meegemaakt?
"Het leukste is om te merken dat de teksten en melodieën en akkoorden die ik bedenk in Amsterdam, gehoord worden door een publiek aan de andere kant van de wereld. Ik hoor m’n eigen muziek wel eens als ik over straat loop uit een winkel of bar! Het gekste zijn waarschijnlijk de tv-programma’s. Een interview doen met een knuffel op schoot die Taylor Swift heet, of een challenge waarbij je je gekste dansje moet laten zien. Only in Japan..."

Wouter Hamel

Volg je ons al op Instagram?

Artikelen in dezelfde serie - 5 vragen aan

“Mensen hebben van alles over chemsex te zeggen, zolang het off the record is”

“Diversiteit heeft in de techwereld een eigen signatuur”

“Ook ik stopte met sport vanwege het homofobe klimaat”

“De kledingindustrie heeft geen goede reputatie, wij willen laten zien dat het anders kan”

“We geven de liefde tussen twee mannen rauw en heftig weer”

“De top van onze bank was flink white male dominated”

Arie Boomsma biedt helpende hand aan Rotterdamse Queer Gym

“Mensen vinden mijn verhaal herkenbaar”

“Ik kende vroeger geen queer character, dus nu bedenk ik ze zelf maar”

...maar je moet wel zelf de slingers ophangen

“Maatkleding haalt jouw sterke punten naar voren”

“We moeten schreeuwen dat we trots zijn als iemand ons iets anders probeert te vertellen”

“Tony zou ook een influencer of dragqueen kunnen zijn”

“Cosmetische chirurgie komt uit de kast”

Kun je nog zonder schaamte een vliegtuig in?

Première: bekijk de video van ‘No H8ro’ van LIONSTORM

Aan tafel! Een Q&A met Big Green Egg Europe-chef Michèl Lambermon

“Poesjes? Ik vind ze onvoorspelbaar en sikkeneurig”

“Als mijn moeder later had geleefd, zou ze maatschappelijk meer hebben bereikt”

Homokoppels kunnen vanaf 2019 terecht bij Nederlandse IVF-klinieken

"Ik dacht dat ik heel kriebelig zou worden van deze voorstelling"

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau