Alan Turing op 50 pondbiljet

Eind 2021 wordt definitieve biljet onthuld

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Hij kraakte in WOII de Duitse Enigma-code en bedacht het fundament van de computer. Daarna werd Alan Turing chemisch gecastreerd omdat hij homoseksueel was. In 2009 kreeg hij postuum eerherstel en nu komt er een nieuw 50 pondbiljet dat zijn gezicht en een deel van zijn werk toont.

Het leven van Alan Turing werd in 2014 verfilmd. In The Imitation Game speelde Benedicht Cumberbatch de wetenschapper. De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Alan Turing, de homoseksuele man die verantwoordelijk was voor het ontcijferen van de Enigma-code, waarmee een einde kwam aan Hitlers heerschappij. Turing werd in 1952 veroordeeld voor zijn homoseksuele escapades. Hij werd chemisch gecastreerd, ontslagen en pleegde uiteindelijk zelfmoord.

De film won een Oscar voor beste bewerkte script en scoorde tevens een aantal Oscar- en Golden Globe-nominaties, onder andere voor de acteerprestaties van Benedict Cumberbatch. De film bracht het verhaal van Alan Turing weer in de spotlights.

Turingtest
Turing, die na de Tweede Wereldoorlog het fundament legde voor de moderne computer en aan de wieg stond van kunstmatige intelligentie, zei in 1950 al dat computers uiteindelijk zelf zouden kunnen denken. Hiervoor bedacht hij de turingtest.

Zijn veroordeling vanwege ‘zeer onfatsoenlijk gedrag’ oftewel zijn homoseksualiteit dreef hem uiteindelijk tot suïcide. Hij overleed in 1954 aan een cyanidevergiftiging. In 2009 bood de Britse regering postuum excuses aan en vijf jaar later kreeg Turing gratie van koningin Elizabeth, net als andere veroordeelde homoseksuelen.

Biljet
Nu komt zijn gezicht dus op het nieuwe Britse 50 pondbiljet, naast werk van de computerpionier. De Bank of England heeft een conceptversie getoond met het gezich en een aantal formules van Turing. Hoe het uiteindelijke biljet er uit zal zien, wordt vlak voor de introductie in het najaar van 2021 bekendgemaakt.

In 2018 werd besloten dat er een wetenschapper op het biljet zou komen. Van de 989 genomineerden kwamen er twaalf op een shortlist, onder wie de natuurkundige Stephen Hawking en Rosalind Franklin, de ontdekker van de dna-structuur.

Bron: Nu.nl

Powered by Labrador CMS