In Pisnicht: The Movie (VPRO) onderzoekt Nicolaas hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit en wat de impact is van ‘homograppen’ op (jonge) homo’s. 

Youp en Veronica Inside
Aanleiding voor deze persoonlijke documentaire is de discussie die ontstond nadat Youp van ’t Hek het woord ‘pisnicht’ gebruikte in zijn show en NRC-column en de homograppen die werden gemaakt in Veronica Inside. Zelf schreef Nicolaas Veul er ook al eens een column over. Nu is er dus een documentaire.

De zoektocht van Nicolaas Veul bracht hem in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt en scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media.

Dieper in de kast
Homo’s uit alle uithoeken van het land komen aan het woord en Nicolaas reflecteert met zijn vader op zijn eigen opgroeien. Zelf zegt hij hierover: “Elke keer als er met ‘homo’ werd gescholden, kroop ik dieper in de kast.”

Ook gaat hij in gesprek met Matthew Todd, schrijver van het boek Straight Jacket, over wat het betekent om als kind al als ‘anders’, ‘minder’ of ‘vies’ bestempeld te worden.

Geen betoog
"Het woord homo gebruiken lijkt vrij normaal en lang niet iedereen bedoelt er iets mee", zegt Nicolaas Veul. "Deze film is geen betoog om woorden of grappen te verbieden, maar ik wil inzicht geven in wat het het betekent om als homo op te groeien en continu geconfronteerd te worden met het feit dat je anders bent en volgens sommigen minder of zelfs vies. We denken we dat we tolerant zijn, maar zoals je zal zien blijkt dat in de realiteit echt anders. En dat is niet zonder gevolgen."

De documentaire kun je hier bekijken.