Als aftrap van Amsterdam Pride 2019 verzorgt Pride Photo Award de expositie Remember the Past, Create the Future op het Centraal Station in Amsterdam. Vanaf 12 juli zijn in de Lil’ Amsterdam Passage winnende foto’s te zien uit eerdere edities, die gaan over verleden of toekomst.

Vechten voor vrijheid
‘Remember the Past, Create the Future’ is het thema van Pride 2019. Vijftig jaar geleden vonden in New York de Stonewall-rellen plaats. Deze expositie laat zien wat er sindsdien is veranderd, maar ook dat op veel plekken in de wereld nog steeds gevochten wordt voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn.

De expositie in de Lil’ Amsterdam Passage in het Centraal Station in Amsterdam toont winnende foto’s uit eerdere edities, die elk op een eigen manier over verleden of toekomst gaan. Uiteenlopende en onverwachte verhalen, van pin-ups gebaseerd op lesbische pulpromannetjes uit de jaren ’50 tot een Keniaanse transvrouw die een toekomst opbouwt met haar eigen kapsalon. Van broeierige jongensdromen over de besnorde mannen van de jaren ’70 tot een humoristische kijk op bij elkaar blijven tot de dood je scheidt.

Comeback
De tentoonstelling vormt de comeback van Pride Photo Award. De expositie op Amsterdam Centraal is het begin van een nieuwe jaarlijkse traditie. Na Amsterdam Pride gaat de jaarlijkse fotowedstrijd weer van start, en later dit jaar zal de winnende foto weer worden bekroond.

Maar eerst is er de expositie 'Remember the Past, Create the Future', die is samengesteld door Gijs Stork. Deze is sinds vrijdag 12 juli tot en met zondag 4 augustus iedere dag te zien vam 11 tot 19 uur in de Lil’ Amsterdam Passage in Amsterdam Centraal Station.