Nieuw event wordt podium voor lokale dragqueens

Interview met iniatiefnemer Marco Dreijer

Leestijd: 2 minuten - door Roel Janssen op 18 juli 2019

Op 30 juli verzamelen Amsterdamse dragqueens bij Genesis, het nieuwste drag event van de stad. “Het viel me op dat er eigenlijk in Amsterdam geen grote stage is waar drags kunnen experimenteren”

Hoe ben je op het idee gekomen om Genesis te starten?
“In een opwelling. Ik ben, kun je wel zeggen, een fan van drag. Niet alleen Drag Race, maar drag! Ik ga vaak naar dragshows in Taboo, Queers of ergens anders en het viel me op dat er in Amsterdam eigenlijk geen grote stage is waar drags kunnen experimenteren met hun drag.”

Maar er zijn toch regelmatig dragshows in De Melkweg en De Meervaart?
“Natuurlijk komen de Rupaul’s Drag Race-meiden regelmatig naar Amsterdam en is er in het voorprogramma ruimte voor een local queen, maar er is nog geen ‘locals only’-show. Ik ken een aantal queens persoonlijk en na een gesprek dacht ik: ‘Ik heb de connecties, ik kan vast een theater voor ze regelen’. Zo is het vrij snel gelukt om het Tobacco Theater hiervoor te regelen.”

Wat is het idee erachter?
“Het idee is echt om de queens een grotere stage te bieden waar technisch meer mogelijk is.”

“Er staan nu 12 performers in de line-up”

Er is een rode loper, een show. Wat moeten we aan?!
“Een rode loper vond ik gewoon een leuke touch. Het is namelijk in een theater, maar de stoelen laten we weg, want er een dj die voor de tunes zorgt voor de show, na de show en tussen de acts door. Voetjes van de vloer dus! En wat je aan moet? Waar jij je prettig in voelt.. het is toch zeker pride?!”

Wat is er anders aan Genesis dan andere dragevents? 
“Ik hoop – en daar sturen we op aan – dat queens nieuwe acts bedenken, groter dan ze ooit hebben gedaan, misschien met lichtprojecties... dat is daar namelijk mogelijk!”

Welke drags treden tijdens de eerste edities op?
“Ik werk hier samen met Bianca Klebert aan en we hebben een leuke mix proberen samen te stellen. Er staan nu 12 performers in de line-up: Envy Peru, Ivy-Elyse Monroe, Abby OMG, Patty PamPam, Ma’MaQueen, Inga Shubskaya, Licka Lolly, Aria Knightley, Vivaldi, Eleanor Aurora, Sletlana & Darcvalac.”

Hoe reageren de queens zelf?
“Ze zijn erg enthousiast. Ik denk dat de dragscene ontzettend aan het groeien en veranderen is, en dat queens de behoefte hebben aan een evenement als Genesis. Zo kunnen ze hun creativiteit kwijt. Je ziet tegenwoordig dat performers heel conceptuele performances geven en met Genesis bied ik ze die kans.”

De eerste editie van Genesis vindt plaats op 30 juli in Tobacco Theater Amsterdam. Meer informatie vind je hier

Coverbeeld: Cyriel Jacobs

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 98

Deze keer: Kinky Boots-acteur Naidjim Severina en heel veel design

Neem een abonnement

Geef cadeau