De staat van pride

“Op veel momenten in het jaar voel ik me trotser dan tijdens de Canal Parade”

Stylist Jóa Hitpass (31)

26 juli 2019, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Tien visies op het belang en de staat van pride. Jóa Hitpass (31) is stylist en host en trekt zich in zijn werk niets aan van vastgeroeste genderrollen. “Op veel momenten in het jaar voel ik me trotser dan tijdens de Canal Parade.”

“Ik heb twee coming-outs gehad: eerst als gay – dat was al best een proces – daarna als genderqueer. Dat was veel lastiger; dit keer moest ik niet alleen tegenover de heteronormatieve buitenwereld, maar ook binnen de gayscene uit de kast komen.

De sociale en culturele aspecten van gender gaan een beetje langs mij heen. Ik snap niet zo goed dat wanneer ik een rok draag, ik ineens niet meer Jóa ben, maar Jóa die een vrouw probeert te zijn. Ik ben en blijf dezelfde persoon: of ik nu een pak aan heb of een jurkje.

Het is voor mij niet altijd makkelijk geweest om mijn authentieke zelf te zijn. Ik kwam naar Amsterdam met die zoektocht. Inmiddels heb ik hier een leven en vriendengroep waarbij ik mij iedere seconde van elke dag trots voel. Toch gaat de pride hier inmiddels een beetje langs mij heen. Het voelt soms meer als een feest voor de hetero buitenwereld dan als een feest voor ons. Ik voel mij op veel momenten in het jaar trotser dan tijdens de Canal Parade.

"Supergoed dat pride dit jaar tot immaterieel cultureel erfgoed wordt benoemd"

Het idee van pride vind ik fantastisch, dat wij mogen voortbouwen op wat onze voorgangers voor ons hebben gedaan. Supergoed ook, dat het dit jaar officieel tot immaterieel cultureel erfgoed wordt benoemd. De praktische uitvoering gaat voor mijn gevoel echter de verkeerde kant op. Het is een erg groot en commercieel evenement, waarop voor één dag alles oké is en iedereen gezellig een roze hoed of lippenstiftje draagt.

Wat het voor mij pas echt mooi zou maken, is als mensen die niet tot onze gemeenschap behoren ook de rest van het jaar zo open-minded zijn. Ik weet dat genoeg mensen binnen de community veel kracht halen uit pride. All the more power to them, maar laten we kritisch blijven.”

Fotografie: Nikola Lamburov / Styling: Steven Dahlberg / Grooming: Emma Blok

Eén T-shirt voor allen
Tijdens Pride Amsterdam herken je de vijftienhonderd vrijwilligers dit jaar aan dit T-shirt. Het ontwerp, van de hand van modeontwerper Ninamounah, bestaat uit een golf van symbolen die alle seksuele oriëntaties en genders vertegenwoordigt. De T-shirts worden gesponsord door Philips.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau