De staat van Pride

“Binnen het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit meer geaccepteerd”

PSV'ers Kaycie Tillman (22) & Chelsea Burns (22)

26 juli 2019, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Tien visies op het belang en de staat van pride. Kaycie Tillman (22) & Chelsea Burns(22) voetballen vanaf komend seizoen bij PSV Vrouwen. “Binnen het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit meer geaccepteerd.”

Kaycie (links): “Ik kom uit Texas, een superconservatieve staat, al wordt de omgeving ook daar steeds progressiever. De LHBTQ-beweging is er echter nog lang niet zover als in Amsterdam – of in welke Europese hoofdstad dan ook. Ik vind het daarom belangrijk om me tijdens pride als ally uit te spreken voor de queer gemeenschap.

Binnen het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit gelukkig geaccepteerder dan binnen het mannenvoetbal. Doordat zelfs vrouwen in de Eredivisie openlijk uitkomen voor hun seksuele oriëntatie, durven speelsters in lagere divisies en zelfs jeugdteams dat ook. Misschien komt het door de familiaire sfeer binnen vrouwenteams. Ik heb het idee dat binnen mannenteams minder ruimte bestaat om persoonlijke zaken te bespreken. Hopelijk wordt het voor hen ooit ook makkelijker om uit de kast te komen. Door de scherpe scheiding tussen mannen- en vrouwensport is er wel te weinig ruime voor transpersonen om deel te nemen zoals zij dat zouden willen. Op dat vlak is nog veel winst te boeken.”    

"Ik prijs me gelukkig dat onze ouders wel achter mijn zus staan"

Chelsea (rechts): “Ik kom uit Jacksonville, Florida en daar is diversiteit echt een heikel punt. Mijn tweelingzus gaat volgend jaar trouwen met haar vriendin. Ik ben daar enorm enthousiast over, maar dat geldt helaas niet voor alle familieleden. Sommigen vinden het te ver gaan en komen dus niet naar de bruiloft. Ik schrok daarvan. Ik had niet verwacht dat het zo gevoelig zou liggen binnen onze familie. Ik prijs me gelukkig dat onze ouders wel achter haar staan.

Pride is voor mij een mooie, veilige plek waar mensen voluit zichzelf kunnen zijn. Tegelijkertijd droom ik van een tijd waar dat gewoon overal en elke dag kan. Tot dan moeten we volop genieten van momenten als deze. Dit jaar ga ik in ieder geval laten zien dat ik honderd procent achter mijn zus sta.”

Fotografie: Nikola Lamburov / Styling: Steven Dahlberg / Grooming: Emma Blok

Eén T-shirt voor allen
Tijdens Pride Amsterdam herken je de vijftienhonderd vrijwilligers dit jaar aan dit T-shirt. Het ontwerp, van de hand van modeontwerper Ninamounah, bestaat uit een golf van symbolen die alle seksuele oriëntaties en genders vertegenwoordigt. De T-shirts worden gesponsord door Philips.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau