De staat van pride

“Tijdens Prague Pride behoorde ik ineens weer tot een aparte groepering”

Model Loiza Lamers (24)

26 juli 2019, Martijn Kamphorst, 0 minuten

Tien visies op het belang en de staat van pride. Loiza Lamers (24) is model en won in 2015 Holland’s Next Top Model. “Tijdens Prague Pride behoorde ik ineens weer tot een aparte groepering."

“Vroeger dacht ik vaak: dit is oneerlijk, er is een fout gemaakt. Naarmate ik ouder werd, begon ik te beseffen hoeveel geluk ik heb gehad. Mijn ouders hebben mijn trans-zijn nooit als een fase gezien. Sterker nog, het heeft me heel veel gebracht. Ik ben vandaag de dag wie ik ben door mijn verhaal en het pad dat ik heb bewandeld.

Tot ik een jaar of vijftien was, voelde ik geen binding met de pride in Amsterdam. Ik zat in de puberteit en wilde niet afwijken. Na mijn deelname aan HNTM besloot ik voor het eerst mee te varen in de Canal Parade in Amsterdam. Nu de hele wereld wist dat ik trans ben, vond ik dat ik daar als ambassadeur moest staan. Ik heb een podium, ben zelfverzekerd genoeg en elke kans die ik aangrijp om me uit te spreken brengt ons hopelijk een stapje dichter bij volledige emancipatie.

"Op een gegeven moment werd mij geadviseerd me terug te trekken uit de parade. Ik peinsde er niet over"

Het zal voor iedereen anders zijn, maar ik ervaar een enorme bevrijding nu het out in the open is. Ik vind het een eer dat mensen mij benaderen met persoonlijke vragen. Het zijn er te veel om allemaal te beantwoorden, maar voor de urgente situaties maak ik altijd direct tijd.

Afgelopen jaar vertegenwoordigde ik de Nederlandse ambassade tijdens de pride in Praag. Ik stond trots op de voorste kar. Grotendeels verliep de dag harmonieus, maar er waren daar nog wel antidemonstranten aanwezig. Op een gegeven moment werd mij zelfs geadviseerd me terug te trekken. Ik peinsde er niet over. Ik heb de hele parade uitgereden, maar was wel met stomheid geslagen. Hier vieren we pride met zijn allen, daar behoorde ik voor sommigen ineens weer tot een aparte groepering. Het was echt een eyeopener.”

Fotografie: Nikola Lamburov / Styling: Steven Dahlberg / Grooming: Emma Blok

Eén T-shirt voor allen
Tijdens Pride Amsterdam herken je de vijftienhonderd vrijwilligers dit jaar aan dit T-shirt. Het ontwerp, van de hand van modeontwerper Ninamounah, bestaat uit een golf van symbolen die alle seksuele oriëntaties en genders vertegenwoordigt. De T-shirts worden gesponsord door Philips.

Volg je ons al op Instagram?

Artikelen in dezelfde serie - De staat van pride

Video: 7 LHBTQ's over hun band met pride

“Wij staan niet op een boot om producten te verkopen”

“In zorginstellingen krijgen roze ouderen soms te horen dat de nazi’s hen zijn vergeten”

“Pride Month? Het is tijd voor een Pride Era”

“Commerciële bedrijven moeten respectvol omgaan met hun deelname aan pride”

“Vóór pride had ik nog nooit twee mannen zien zoenen”

“Mijn identiteit is geen entertainment”

“Ik heb lang gedacht dat ik ook wit zou moeten zijn”

“Binnen het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit meer geaccepteerd”

“Op veel momenten in het jaar voel ik me trotser dan tijdens de Canal Parade”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 112

Deze keer: vier verschillende covers vol queer theatertalent

Neem een abonnement

Geef cadeau