De staat van pride

“Ik heb lang gedacht dat ik ook wit zou moeten zijn”

Biculturele boot-organisatoren Imran (23) & Daphne (28)

26 juli 2019, Martijn Kamphorst, 0 minuten

Tien visies op het belang en de staat van pride. Imran Khan Marwat (23) & Daphne Martoredjo (28) organiseerden dit jaar de eerste biculturele boot tijdens Utrecht Canal Pride. “Ik heb lang gedacht dat ik ook wit zou moeten zijn."

Imran: “Toen we na maanden voorbereiding eindelijk door de grachten voeren, ik achterom keek en een boot zag vol verschillende nationaliteiten, seksualiteiten en genderoriëntaties, werd ik emotioneel.

Ik groeide op in Tilburg en worstelde veel met eenzaamheid. Er zijn daar al nauwelijks hetero Pakistanen, laat staan queer Pakistanen, die ook nog eens net als ik islamitisch zijn. Tot ik in aanraking kwam met andere queer personen van kleur, heb ik me lang de enige gevoeld.

Tijdens pride hoef ik minder na te denken over mijn identiteiten en voel ik me vrijer. Het is een dag waarop ik mijn bestaansrecht claim en vier. Er is wel winst te boeken op het vlak van diversiteit en inclusie. Er ontbreekt representatie vanuit de biculturele gemeenschap, maar ook transpersonen worden vaak vergeten. Terwijl die veilige omgeving voor ons juist zo belangrijk is.”

"Ik was verbaasd dat zo veel mensen met ons mee wilden varen"

Daphne: “Ik heb me lang alleen gevoeld als queer persoon van kleur. Toen ik voor het eerst uitging in Amsterdam zag ik daar voornamelijk witte vrouwen, die vooral op witte vrouwen leken te vallen. Ik heb daarom lang gedacht dat ik ook wit zou moeten zijn.

Pride wordt al decennia vooral gevierd door een grotendeels witte, vaak meer bevoorrechte doelgroep. Mede daardoor besloten Imran en ik ons in te zetten voor een biculturele boot. Om een gezicht te geven aan minder zichtbare groepen binnen de LHBTQ-gemeenschap. Ik was eerlijk gezegd verbaasd dat zo veel mensen met ons mee wilden varen. We vervulden hiermee duidelijk een behoefte.

Pride is een viering en een protest. Het is een manier om mensen die minder in aanraking komen met onze community het volledige spectrum te laten zien op een laagdrempelige manier. Integratie, door middel van feest. Ik zou willen dat er een dag komt dat prides niet meer nodig zijn, maar totdat er geen discriminatie of geweld meer bestaat tegen onze gemeenschap, zijn we nog niet zover.”

Fotografie: Nikola Lamburov / Styling: Steven Dahlberg / Grooming: Emma Blok

Eén T-shirt voor allen
Tijdens Pride Amsterdam herken je de vijftienhonderd vrijwilligers dit jaar aan dit T-shirt. Het ontwerp, van de hand van modeontwerper Ninamounah, bestaat uit een golf van symbolen die alle seksuele oriëntaties en genders vertegenwoordigt. De T-shirts worden gesponsord door Philips.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau