De staat van pride

“Vóór pride had ik nog nooit twee mannen zien zoenen”

Youth Pride Ambassador Justin Hermsen (16)

26 juli 2019, Martijn Kamphorst, 0 minuten

Tien visies op het belang en de staat van pride. Justin Hermsen (16) is dit jaar als Youth Pride Ambassador een rolmodel voor jongeren buiten de Randstad. “Vóór pride had ik nog nooit twee mannen zien zoenen."

“Pride is voor mij vieren dat je jezelf kunt zijn en protesteren tegen de momenten waarop dat nog niet kan. Dat zijn er helaas nog genoeg. Tijdens een busrit in Utrecht werd ik laatst lastiggevallen door een paar jongens. Ze praatten op me in en gaven harde tikken op m’n achterhoofd. Woorden en blikken kan ik wel hebben, maar op dat moment voelde ik me heel bang.

Pride heeft mij enorm geholpen bij het ontdekken van mijn seksualiteit. Ik kom uit Rhenen, aan de rand van de Biblebelt. Daar is een stevig gebrek aan LHBTQ-representatie. Totdat ik op mijn dertiende voor het eerst de pride in Amsterdam bezocht, had ik nog nooit twee mannen of vrouwen zien zoenen. Ik ben blij dat ik als ambassadeur nu een rolmodel kan zijn voor jongeren buiten de Randstad.

"De tweede keer dat ik naar Pride Amsterdam ging, kwam mijn moeder zelfs mee"

Mijn ouders zijn gelukkig heel open-minded. De tweede keer dat ik naar Pride Amsterdam ging, kwam mijn moeder zelfs mee. Ik was nog niet uit de kast, maar liep wel de hele dag trots met een regenboogvlag en een grote piemelballon over de grachten. Eenmaal terug in Rhenen leverde die ballon wel wat vragen op. Mijn coming-out verliep uiteindelijk vrij probleemloos, al vond ik het toch spannend. Je hebt gewoon niet de garantie dat mensen er goed op reageren.

Dat Pride Amsterdam sinds twee jaar niet meer Gay Pride heet, vind ik een goede ontwikkeling. Het moet een safe space zijn voor iedereen die zichzelf wil zijn, ongeacht seksuele oriëntatie of gender. Als jij wil vieren dat je hetero bent, prima. Al hoop ik dat mensen onthouden dat het meer is dan een leuk feestje waar je een paar homo’s kunt ontmoeten.”

Fotografie: Nikola Lamburov / Styling: Steven Dahlberg / Grooming: Emma Blok / Powered by Philips

Eén T-shirt voor allen
Tijdens Pride Amsterdam herken je de vijftienhonderd vrijwilligers dit jaar aan dit T-shirt. Het ontwerp, van de hand van modeontwerper Ninamounah, bestaat uit een golf van symbolen die alle seksuele oriëntaties en genders vertegenwoordigt. De T-shirts worden gesponsord door Philips.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau