De staat van pride

“Pride Month? Het is tijd voor een Pride Era”

Performance artist Astrit Ismaili (27)

26 juli 2019, Martijn Kamphorst, 0 minuten

Tien visies op het belang en de staat van pride. Astrit Ismaili (27) verkent als performance artist thema’s als gender, perceptie en transformatie. “Pride Month? Het is tijd voor een Pride Era."

“Ik kom uit Kosovo, een land dat heel goed weet hoe belangrijk activisme is. Mijn ouders trokken de straat op om te demonstreren voor vrijheid en democratie. Ik groeide op in een oorlog en heb het gevoel van echte bevrijding ervaren toen die eindelijk ten einde kwam.

Het lijkt soms of prides in West-
Europese steden hun missie uit het oog zijn verloren. Natuurlijk is een pride goed voor de zichtbaarheid van onze gemeenschap, maar het moet meer zijn dan een viering.

De perfecte pride is voor mij een revolutie, die ruimte geeft aan activisme. Een evenement dat ons niet verdeelt, maar verenigt. Waarbij alle minderheden die geconfronteerd worden met onrecht, zich gehoord en betrokken voelen. Een beweging waarbinnen extra aandacht is voor femme, trans en gevluchte personen en mensen van kleur; groepen die nog altijd minder privileges genieten in onze maatschappij.

"Ik hoop dat landen waar pride nog in de kinderschoenen staat, zichzelf weten te beschermen tegen commercialisering"

Twee jaar terug vond in Kosovo de eerste pride-parade plaats. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar weet zeker dat ik enorm trots zou zijn geweest om queer Kosovaren voor de tweede keer bevrijd te zien worden. Ik hoop dat landen als Kosovo, waar de pride nog in de kinderschoenen staat, zichzelf weten te beschermen tegen commercialisering. De perfecte pride staat grote bedrijven niet toe om gebruik te maken van onze dagelijkse strijd om hun imago op te krikken, zonder ook maar iets voor onze community te doen.

Bovenal duurt de perfecte pride voor mij niet een dag of een maand. Het is tijd voor een Pride Era, die 
pas ten einde komt wanneer de rechten van iedere LHBTQ ter wereld volledig gerespecteerd worden.”

Fotografie: Nikola Lamburov / Styling: Steven Dahlberg / Grooming: Emma Blok

Eén T-shirt voor allen
Tijdens Pride Amsterdam herken je de vijftienhonderd vrijwilligers dit jaar aan dit T-shirt. Het ontwerp, van de hand van modeontwerper Ninamounah, bestaat uit een golf van symbolen die alle seksuele oriëntaties en genders vertegenwoordigt. De T-shirts worden gesponsord door Philips.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau