De staat van pride

“In zorginstellingen krijgen roze ouderen soms te horen dat de nazi’s hen zijn vergeten”

Senior Pride Ambassador Victoria False

26 juli 2019, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Tien visies op het belang en de staat van pride. Victoria False (‘forever sixty’) zet zich in voor roze ouderen als Senior Pride Ambassador. “In zorginstellingen krijgen roze ouderen soms te horen dat de nazi’s hen zijn vergeten."

“Vroeger was drag voor mij een show, een manier om mijn studie te betalen, maar met Victoria heb ik een doel. De roze oudjes komen nu op de eerste plaats. Dankzij hun strijd vieren wij nu pride, maar we zijn hen lange tijd vergeten. In zorginstellingen worden ze vaak heimelijk gepest. ‘Homo? Dan zijn de nazi’s je vergeten in de oorlog’, krijgen sommigen te horen. Terwijl zij net zo hard, al dan niet harder hebben gewerkt dan de persoon die dat tegen hen zegt.

"Ik hoop dat de situatie anders is wanneer ik rijp ben voor een zorginstelling"

Ik tour nu als Victoria langs verzorgingshuizen om op te treden. De paar mensen met een grote bek, die het daar voor de anderen verpesten, kan ik wel aan. Die bezoekjes maken een hoop los. Vaak krijg ik telefoontjes van mensen die me erg dankbaar zijn. Ik hoop dat de situatie anders is wanneer ik rijp ben voor een zorginstelling. Als ik daar in mijn Chanel-pakje met een pruik op rond wil lopen, dan moet dat gewoon kunnen.

Ik ben supertrots dat ik dit jaar een extra spotje mag zetten op dit deel van de gemeenschap tijdens Pride Amsterdam – een evenement waarbij heel de wereld meekijkt. En ja, voor een viering van dit formaat heb je commerciële partners nodig. Die zijn er ook altijd geweest. In Amsterdam begon de pride niet als protest, maar als feest van de gayhoreca waarbij we met de hele stad, ongeacht seksuele oriëntatie of gender, de vrijheid vieren. Het is altijd de bedoeling geweest dat er ook hetero’s op de boten staan. Dat we de vrijheid daar samen vieren, laat mij zien hoever we al zijn gekomen.”

Fotografie: Nikola Lamburov / Styling: Steven Dahlberg / Grooming: Emma Blok

Eén T-shirt voor allen
Tijdens Pride Amsterdam herken je de vijftienhonderd vrijwilligers dit jaar aan dit T-shirt. Het ontwerp, van de hand van modeontwerper Ninamounah, bestaat uit een golf van symbolen die alle seksuele oriëntaties en genders vertegenwoordigt. De T-shirts worden gesponsord door Philips.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau