In 2013 waren er voor het eerst voetballers te zien op een boot in de Canal Parade. Dat jaar voer de KNVB mee met een boot, waarop oudgedienden te zien waren als Pierre van Hooijdonk, Ronald de Boer en Louis van Gaal. Op de boot stond de tekst: ‘Homo? Boeit geen flikker’.

EK 2020-boot
Dit jaar vaart de Europese voetbalbond UEFA mee, in een samenwerking met de KNVB, de gemeente Amsterdam, Johan Cruijff ArenA en Schiphol. Volgend jaar gaat het EK voetbal voor mannen van start in twaalf Europese steden, waaronder Amsterdam. De boot heeft dan ook als thema het EK 2020.

Op de boot staan sportjournalist Barbara Barend, sportpresentatrice Hélène Hendriks, vertegenwoordigers van UEFA, KNVB en de Stichting Roze Voetbal. Ook vaart er een wethouder van Amsterdam mee. Vooralsnog zijn er nog geen namen van voetballers bekendgemaakt.

Drukke agenda's
Reden hiervoor, volgens de organisatie: drukke agenda’s. Aan RTL Nieuws vertelde de organisatie dat ‘veel actieve voetballers en oud-voetballers uitgenodigd op de boot’, maar er zijn nog geen namen bekend. ‘Weijn nog druk bezig met een aantal namen’, aldus een woordvoerder. Ambassadeur Wesley Sneijder is sowieso niet van de partij. “Zijn agenda laat het niet toe.”

Volgens voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation heeft dit overigens niets met schaamte te maken. “Het is simpelweg het eerste weekend van de competitie.” Er is ook geen sprake van onwil, denkt ze. “Ik denk dat het een fabel is dat homo's het niet zouden durven, dat geldt misschien voor enkelen. Maar voetballers worden betaald om te voetballen en niet om op een boot te staan.” Ze vindt vooral dat de UEFA nu ‘grote stappen’ zet.

Nog twee weken
Toch zou het leuk zijn als er een paar profvoetballers te zien zijn. De organisatie heeft nog twee weken om wellicht een paar namen vast te leggen, want de Canal Parade is op zaterdag 3 augustus.