Het thema van Pride Amsterdam 2019 is ‘Remember the past, Create the future’. Precies vijftig jaar geleden vonden in New York de Stonewall-rellen plaats, nadat de politie de gelijknamige kroeg had leeggeveegd. Na jaren van discriminatie en geweld waren homo’s, lesbiennes, transgenders en queers het zat. De rellen worden gezien als het officieuze begin van de LHBTQ-rechtenbeweging. Pride Amsterdam blikt hier dit jaar op terug, maar kijkt ook vooruit.

Mermaids Mansion
De dragqueen-groep Mermaids Mansion bestaat uit Envy Peru, Ivy-Elyse Monroe en Abby OMG . Ze grijpen de gelegenheid aan om een statement te maken tegen discriminatie en geweld. In een video, die is opgenomen achter de gesloten deuren van het Amsterdamse Rijksmuseum, vragen ze aandacht voor de kwetsbare positiet van de LHBTQ-gemeenschap en het feit dat geweld en discriminatie ruim vijftig jaar later nog steeds plaatsvindt.

“We hebben deze video gemaakt om niet alleen Nederland, maar de hele wereld te laten zien hoeveel talent, creativiteit en schoonheid onze community kent. Dit willen we vooral laten zien aan de mensen die niet bekend zijn met onze community, de outsiders die het moeilijk vinden om ons te begrijpen. Our community is beautiful and it’s time the world sees that!” licht Mermaids Mansion toe. 

Iversen en Van den Berg
Voor dit bijzondere project heeft Mermaids Mansion krachten gebundeld met verschillende partners, waaronder modeontwerper Claes Iversen, die onder andere Koningin Máxima kleedt. Ook Bjorn van den Berg, die bekend staat om zijn exclusieve juwelen en corsetten en eerder al samenwerkte met Nicki Minaj, Gwen Stefani en Dita von Teese, werkte graag mee aan dit project, evenals aanstormend talent Patrick Hiemstra. De video werd geproduceerd door DFFRNT Media. Sergio de Boer werkte de video uit en ondersteunde Mermaids Mansion bij de productie. “Vanuit de LHBTQ-gemeenschap hebben we boven verwachting veel positieve reacties en helpende handen gekregen,” legt Sergio uit. “Iedereen deed dit vrijwillig en non-profit, zoals de ontwerpers, cameracrew, assistenten en visagisten. Deze steun hebben we als hartverwarmend ervaren.”

Rijks
Daarnaast is er een unieke samenwerking met het Rijksmuseum ontstaan, waardoor het mogelijk werd om de video buiten openingstijden op te nemen. Sergio: “De slogan van Pride Amsterdam 2019 refereert naar het verleden en het Rijksmuseum is met haar rijke geschiedenis de perfecte locatie. Anderzijds is het Rijksmuseum ook vooruitstrevend, zo wordt de LHBTQ-gemeenschap door middel van verschillende projecten gesteund. Denk hierbij aan de Amsterdam Rainbow Dress uit 2016, gedragen door transgender model Valentijn de Hingh. En dit jaar loopt de route van de Pride Walk 2019 op 27 juli onder het Rijksmuseum door, richting het Museumplein.”