Het kabinet maakte op 12 juli bekend dat het weigert om een meerouderschapswet in te dienen. Dat terwijl lijsttrekkers van acht partijen, waaronder regeringspartijen VVD en D66, al in 2017 in COC’s Regenboogakkoord beloofden om meerouderschap snel te regelen.

Geïnspireerd door verhalen
De staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde de regering in 2016 om met een meerouderschapswet te komen. Voorzitter Aleid Wolfsen schreef dat de leden van zijn commissie ‘het meest [werden] geïnspireerd en overtuigd door de vaak zeer persoonlijke, integere en openhartige verhalen’ van meeroudergezinnen.

Meer dan Gewenst en COC Nederland roepen daarom iedereen op een brief of e-mail te sturen naar meerouderschap@coc.nl. Zij zorgen vervolgens dat alle verhalen worden bezorgd bij Kamer en kabinet.

Iedereen mag meedoen
Iedereen mag meedoen: mensen die solidair zijn met meeroudergezinnen, ouders en kinderen in meeroudergezinnen, opa’s, oma’s, andere familie, vrienden en ieder ander die vindt dat er snel een meerouderschapswet moet komen. 

In een persbericht schrijven de organisaties: in je brief of e-mail kan je kabinet en Kamer laten weten dat je vindt dat de meerouderschapswet er snel moet komen en waarom.  

Recht op een goede juridische band
Bijvoorbeeld omdat je solidair bent met meeroudergezinnen en vindt dat de politiek z’n belofte moet nakomen om meerouderschap snel te regelen. Omdat elk kind recht heeft op een goede juridische band met z’n ouders, of dat nou één, twee, drie of vier ouders zijn.

Ben je onderdeel van een meeroudergezin? Dan wil je de politiek misschien laten weten dat meeroudergezinnen hele gewone gezinnen zijn waar niets mis mee is, dat jullie heel gelukkig met elkaar zijn en dat jullie graag willen dat de wet jullie gezin nu eindelijk erkent.

Officieel geen familie
Of misschien wil je laten weten dat je het belachelijk vindt dat er nog steeds geen wet is. En dat de wet nu net doet alsof je derde of vierde vader of moeder geen familie zijn. Dat je kind wees wordt als z’n twee juridische ouders overlijden. Dat je kind allerlei financiële nadelen heeft omdat z’n derde en vierde ouder officieel geen familie zijn?

Schrijf je brief vandaag nog en stuur deze naar  meerouderschap@coc.nl.