Brokeback Mountain stamt uit 2005 en is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker. De film vertelt het verhaal van twee ranchers, Ennis (gespeeld door de in 2008 overleden Heath Ledger) en Jack (een rol van Jake Gyllenhaal.

Romance
Brokeback Mountain
speelde zich af in het Wyoming van de jaren zestig, een tijd waarin het voor veel mannen onmogelijk was om openlijk homoseksueel te zijn. In de film is te zien hoe de twee elkaar aftasten en uiteindelijk in een romance verwikkeld raken, met alle gevolgen voor de gezinnen van beide mannen van dien.

De film werd genomineerd voor acht Academy Awards, waarvan er drie werden verzilverd. In een interview met Sunday Today vertelt Jake Gyllenhaal dat Brokeback Mountain vele deuren voor hem heeft geopend en een keerpunt was in zijn acteercarrière.

Belachelijk
In het interview vertelt Jake ook dat Heath Ledger er een hekel aan had als mensen het hadden over ‘that gay cowboy movie’. Als er grappen werden gemaakt over homoseksualiteit of wanneer de inhoud van de film belachelijk werd gemaakt, kon hij daar slecht tegen.

Volgens Heath gaat de film puur over liefde, en dat maakte hij keer op keer duidelijk, aldus Jake. “Ook ik kreeg vaak grappen naar mijn hoofd over Brokeback Mountain of over de zinnen die ik zeg in de film. Zover liet Heath het nooit komen. Als iemand een foute grap wilde maken over de film, lachte hij niet mee, maar zei hij: deze film gaat over liefde.”

Impact
Verder vertelt Jake dat hij en Heath nooit hadden voorzien wat voor impact de film zou maken. “Een film maken die goed werkt, is vaak al een mirakel. Maar als je ziet hoe Brokeback Mountain nog altijd impact maakt, dan gaat dat je pet te boven.”