uit onze archieven:

8 tips bij aangifte van LHBTI-discriminatie

Een voorbereide LHBTI telt voor drie

Leestijd: 2 min

Hoe doe je zo effectief mogelijk aangifte van lhbtq-discriminatie? Met deze acht tips van teamchef Joost van Oosterhout, orga­nisator van de politieboot tijdens Pride Amsterdam, kom jij goed beslagen ten ijs.

1: een voorbereide lhbtq(ai) telt voor drie

“Bereid je goed voor, zet desnoods op papier wat er precies is gezegd. Welke scheldwoorden werden gebruikt, hoe verliep het incident en waaruit maakte je op dat er sprake was van discriminatie? Hoe specifieker, hoe beter.”

2: leg de impact vast

“Maak meteen foto’s van de verwondingen wanneer je slachtoffer wordt van fysiek geweld. Dagen later zie je niet altijd meer de impact op je lichaam. Ga ook gelijk langs bij je huisarts voor een medische verklaring van eventueel ernstig letsel. Neem deze mee bij het doen van de aangifte.”

3: hamer op homofobie

“Dring erop aan dat de agent die jouw aangifte afneemt het homo- of transfobe aspect van het verbale of fysieke geweldsincident duidelijk vermeldt. Controleer de aangifte voordat deze definitief wordt gemaakt.”

4: vraag naar roze in blauw

“Vind je het doen van een aangifte van LHBTI-discriminatie spannend? Neem dan contact op met Roze in Blauw via 088 169 12 34 en vraag of zij jou verder kunnen helpen. Roze in Blauw is ook via mail te bereiken op rozeinblauw@politie.nl.”

5: vraag ooggetuigen om hulp

“Vraag eventuele omstanders of ze hebben gezien wat er is gebeurd, wat ze gehoord hebben en of ze willen getuigen. Vraag of je hun contactgegevens mag noteren.”

6: een beeld zegt meer dan duizend woorden

“Maak video- of foto-opnames, vraag aan omstanders of zij dat hebben gedaan en kijk of er ergens bewakingscamera’s hangen. (Audio)visueel materiaal maakt een veroordeling van discriminatie vele malen makkelijker. Getuige van een incident? Leg het vast. Een filmpje zegt meer dan duizend woorden.”

7: online discriminatie telt ook

“Online discriminatie is óók dis­criminatie. Vaak doen mensen hier uit schaamte geen aangifte van, terwijl het veel eenvoudiger hard te maken is. Maak screenshots van vervelende gesprekken in datingapps of haatdragende reacties op sociale media, voordat de dader deze verwijdert.”

8: aangifte kan ook zonder dat je je eigen adres hoeft op te geven

“Bij het doen van een aangifte kun je ook kiezen voor een zgn.  domicilie kiezen. Dat houdt in dat je op de aangifte een ander adres opgeeft dan je feitelijke woonadres, bijv. dat van een advocaat of de politie. De aangifte komt namelijk in een strafdossier en bij de verdachte terecht. Zo voorkom je dat je adres bekend wordt bij de tegenpartij. Meer info daarover vind je hier.”

waar meld je queer discriminatie?

Meld queer discriminatie via het landelijke nummer van Roze in Blauw (088 169 12 34), rozeinblauw@politie.nl of via een van de regionale afdelingen. De e-mail­adressen vind je op www.politie.nl.

Tevens kun je melding doen via:

Powered by Labrador CMS