Na een gezellig Pride-feest in de stad, wilden Luke en zijn vriend met een taxi naar huis. Ze stapten rond half negen ’s avonds in een Uber. Ze namen plaats op de achterbank, hielden elkaars hand vast en gaven elkaar een zoen. Luke vertelt aan AT5: “Zoals elk normaal koppel zou doen. Dit is Amsterdam, dat is geen probleem, dachten we.”

Agressief
De chauffeur vond het echter wél een probleem. Hij werd kwaad schold de mannen uit voor ‘kankerhomo’s’ en vond dat ze moesten ‘opkankeren’. “Hij werd ineens heel erg agressief en intimideerde ons”. De mannen schrokken en vroegen of de chauffeur zijn auto aan de kant wilde zetten, zodat ze uit konden stappen. Vlak voordat Luke dat deed, werd hij in zijn gezicht gespuugd. “De chauffeur boog zich over de stoelen en probeerde naar ons uit te halen. Het leek erop als hij ons wilde slaan.”

Luke en zijn vriend deden meteen na het incident aangifte. Ook hebben ze bij Uber een melding gemaakt met daarbij de naam van de chauffeur. “We hebben direct contact opgenomen met Uber omdat we ons zorgen maakten voor anderen tijdens het Pride-weekend. Deze chauffeur rijdt tijdens deze viering rond door de stad.”

Discriminatieknop
Uber kondigde vorige week aan dat ze een ‘discriminatieknop’ lanceren. Die knop werd echter niet gevonden door het stel. Aanleiding voor die knop was een voorval van Jennifer Hopelezz, die als drag queen meerdere malen werd geweigerd door chauffeurs. 

Uber zegt de klacht ‘uiterst serieus’ te nemen en onderzoekt het incident. Verder vertelt Uber dat ze ‘extra voorlichting’ naar de chauffeurs hebben gestuurd om bewustwording en goed gedrag te stimuleren. Kennelijk is dat voor een aantal chauffeurs aan dovemans oren gericht.

Geweigerd
Tijdens Pride weigerde een andere Uber-chauffeur wederom iemand mee te nemen die in drag gekleed ging. Deze keer ging het om Lady Galore.

Coverbeeld: Creative Commons