Portretten

Volgens deze roze ouderen is Pride nog broodnodig

"Moet het zo uitbundig? Ja dat moet!"

11 augustus 2019, Jana van Mierlo, 3 minuten

Aan de vooravond van de Canal Parade organiseerde Mokum Roze een brunch in de A’DAM Toren speciaal voor roze ouderen. Negen bezoekers vertellen wat Pride voor hen betekent: “Nog steeds ontroert het me.”

Jan (72)

“Pride is voor mij dat je mag bestaan. Ik herinner me de eerste Pride in ’96 en de Gay Games in ‘98 nog goed. Ik was ontzettend ontroerd. Nog steeds ontroert het me, vooral mijn herinneringen aan de Games. Dat de stad helemaal ingericht was op gay-zijn.

Toen realiseerde ik me voor het eerst hoe het kan zijn als je hetero bent: dat de wereld van jou is. Dat was mijn ommekeer: het kan ook anders.”

Roze oudere Jan over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Helen (69)

“Pas tien jaar geleden ben ik uit de kast gekomen. Ik ben van de generatie dat er niet over werd gesproken. Ik trouwde en kreeg kinderen, maar op vrouwen werd ik verliefd. Na 37 jaar huwelijk kwam ik mijn grote liefde tegen en toen dacht ik: nu is het klaar. Ik ga er achteraan en schei ermee uit.

Ik hoorde vandaag een verhaal van een homoman die net zo oud is als ik. Op zijn 19e moest hij van zijn ouders naar een psychiater om ‘deze ziekte uit te bannen’. De psychiater zei na een half uur te hebben gesproken met het gezin: ‘jij kan naar huis en ik wens je een prachtig leven. Je ouders zie ik graag nog terug’. We moeten blijven werken; Pride blijft nodig.”

Roze oudere Helen over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Gillis (57)

“Ik ben een trotse man. Met mijn homoseksualiteit heb ik geen problemen gehad en ik ben nu 27 jaar samen met mijn man. Maar niet iedereen is zo gelukkig als ik. Voor die mensen moeten we laten zien dat het gewoon is.

Deze tijd is een uiting van trots en dat we ertoe doen. Ik ben 37 jaar militair geweest en heb gevochten voor dit land en mijn leven ervoor op het spel gezet. Dus dan mag ik dit leven ook vieren.”

Roze oudere Gillis over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Gro (61)

“Pride is een symbool om niet bang te zijn. Ik las in de krant dat Polen homovrije zones wil invoeren. Verschrikkelijk dat dit in een EU-land gebeurt.

De Pride Walk was vriendelijk, liefdevol en mooi. We laten hiermee zien: zie je, het kan wel.”

Roze oudere Gro over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Hans (68)

“Ik ben nooit een ‘barricademan’ geweest, maar ik heb heel veel bewondering voor hen die het wel zijn. Mijn vriendenkring bestaat uit mannen en vrouwen; met wie ze slapen interesseert me niet. Het zijn gewoon goede mensen.

Lang dacht ik over Pride: moet dat nou zo uitbundig? Maar het is nodig, nog steeds. Niet alleen voor de homoseksuele mannen en vrouwen, maar voor de hele gemeenschap. Voor alle mensen. Om te durven zijn wie je bent. Liefde is voor iedereen. Leef het leven en wees tolerant.”

Roze oudere Hans over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Harry (63)

“Ik noem mezelf geen activist, maar hoop goede dingen te doen voor de community. Als vrijwilliger help ik homomannen met hiv testen en heb ik mensen telefonisch bijgestaan voor hun coming out. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, en gezamenlijk komen we er wel.

Het is belangrijk dat iedereen gezien wordt. Niet alleen tijdens Pride. Het is niet vanzelfsprekend wat we hier hebben. Je moet altijd waakzaam blijven en nooit achterover leunen. Dan komt het goed.”

Roze oudere Harry over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Marjet (67), Mrs. Senior Pride 2019

“Toen mijn pensioen in zicht was, werd heel snel duidelijk dat ik Roze 50+ ambassadeur wilde worden om de zorg in Noordoost-Groningen LHBT-vriendelijker en aandachtiger te maken.”

Roze oudere Marjet over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Clem (80), Mr. Senior Pride 2019

“In 2018 bezocht ik seniorenhuizen waar nauwelijks roze ouderen leken te zijn. Ze waren er wel, maar de mensen die er werkten kenden hen niet. Sindsdien ben ik ambassadeur voor de Roze Loper, wat in acht verzorgingstehuizen in Nijmegen is opgezet. Daar moet ik voor rennen, lopen en praten. Blaren op de tong heb ik ervan.”

Roze oudere Clem over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Yan (61)

“Ik ben me ervan bewust dat we in Nederland relatief geluk hebben. In andere landen is dat niet altijd zo. Maar, ook in Nederland is het acceptatielaagje flinterdun. Als we niet oppassen zijn we dat laagje zo weer kwijt. Ik denk dat er nog grote stappen te maken zijn, zodat iedereen zich veilig genoeg voelt om hand in hand te lopen.”

Roze oudere Yan over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Frank (81)

“Alles. De Pride betekent voor mij echt alles.”

Roze oudere Frank over Pride
© Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Fotografie: Chris en Marjan (www.chrisenmarjan.com)

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau