Gevelbord oudste gaybar Rotterdam wordt museumstuk

Leestijd: < 1 min

De Cosmo Bar in Rotterdam bestond al sinds 1937 en kende beroemde vaste gasten als Pim Fortuyn en Prince de Lignac. Nadat de homokroeg in 2016 voorgoed dicht ging, is het gevelbord nu te zien bij een galerie een paar deuren verderop.

De Cosmo Bar kent een geschiedenis van bijna tachtig jaar. In 1937 opende de kroeg zijn deuren aan de Westzeedijk 26 in Rotterdam. In de jaren zestig moest de Cosmo daar weg, en opende via een tijdelijke locatie aan het Westplein opnieuw aan de Schiedamsedijk.

DNA van de stad
In 2016 sloot de Cosmo voorgoed. De blauwe lichtkast met de witter letters is deze week van de gevel gehaald en veilig gesteld door Museum Rotterdam. Ingrid de Jager van het museum vertelt: “Wij verzamelen het dna van de stad. Het is belangrijk voor de stad, voor de gay community en voor het museum, dat dit stuk erfgoed bewaard blijft.”

Het gevelbord is nu door Museum Rotterdam in bruikleen gegeven aan galerie Dig It Up, ook aan de Schiedamsedijk. Daar is de tentoonstelling ‘Out in Rotterdam, honderd jaar gay Rotterdam’ te zien. Toen bleek dat het bord niet in de etalage van de galerie paste, hebben ze besloten dat het bord aan de gevel kwam te hangen. En daar blijft het hangen, tot eind september.

Nieuwe bar
Simone da Silva van Dig It Up vertelt: “We zijn nog bang dat mensen denken dat er een nieuwe bar is geopend want er hangt nu een grote lichtbak met Cosmo Bar boven onze tentoonstelling. Ik ben heel blij dat we dit nog even op straat in z'n volle glorie kunnen laten zien.”

Evan van der Most van Dig It Up deed onderzoek naar homohoreca in Rotterdam. Hij vertelt dat de Amsterdamse kroeg ‘t Mandjes weliswaar de oudste homokroeg is van Nederland, “Maar zij zijn wel 25 jaar dicht geweest dus die jaren moet je er vanaf trekken.”

Enorme diversiteit
Aad Koster onderzocht de homogeschiedenis van Rotterdam, voor Dig It Up. “Het was een hele interessante bar omdat het open bar was, er kwam een enorme diversiteit aan mensen. Heel veel Surinamers, Antillianen, Marokkanen, Turken die zich daar vrij voelden terwijl ze dat buiten niet konden zijn.”

Bron: RTV Rijnmond

Powered by Labrador CMS