Jamie Wallace en Ian McDowall schreven op zondagochtend 18 augustus geschiedenis door als eerste homostel op tv te trouwen in de langlopende BBC-serie Songs of Praise.

Nu waren er regelmatig huwelijksvoltrekkingen te zien in het programma, dat eigenlijk gewoon een tv-registratie is van een protestants-christelijke kerkdienst. Maar tot dusver waren het altijd M/V-stellen en nog nooit M/M.

Liefde en compassie
Het kerkelijk huwelijk vond plaats in de Rutherglen United Reformed Church, vlakbij Glagow. Jamie vertelde in het programma: “Jezus spreekt over liefde, inclusie, vriendelijkheid en compassie. Een dame die naar deze kerk gaat, liet ons tijdens een discussie weten dat mensen zullen veranderen. En dat we oudere mensen ook niet moeten onderschatten als het gaat om hun opvattingen. Ze moeten erover nadenken, en ooit zullen ze het gewoon gaan vinden.”

Jamie zegt dat trouwen in de kerk, voor God en al zijn familie, vrienden en andere kerkgangers, een droom is die uitkomt. “Nu het echt gebeurd is, ben ik er trots op dat mijn kerk openstaat voor koppels van hetzelfde geslacht.”