Uit de kunst

Diederik Kreike onderzoekt de wereld van cruising-apps

Waar ligt de scheidslijn tussen lust, begeerte en liefde?

Leestijd: < 1 min

Tinder, Scruff, Gay.nl en Grindr, veel mensen hebben één of meerdere van deze apps op hun telefoon geïnstalleerd. De virtuele wereld van cruising-apps is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar wat zegt het gebruik hiervan over je eigen identiteit? Is het oké om op een relatief makkelijke manier een date te scoren? En waar ligt dan de scheidslijn tussen lust, begeerte en liefde? Performer Diederik Kreike gebruikte zijn persoonlijke ervaringen voor het maken van de voorstelling The Split.

“Als je de schaamte voorbij wilt, dan moet je er ook écht voorbij. Dan moet je erover praten”, zegt de vijfentwintigjarige Diederik aan het begin van ons gesprek. “Ik kan tijdens dit interview niet zeggen dat ik het over bepaalde dingen niet wil hebben, omdat ik me ervoor schaam.”

“Waarom zoek je de lust buiten de deur in plaats van bij je vriend?”

The Split komt voort uit een project dat ik na mijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht heb gemaakt. Stichting Likeminds vroeg me om een voorstelling te maken die inspeelde op de thematiek van de rosse buurt, dus het moest iets te maken hebben met seks, toerisme, sekswerkers of de Wallen. Precies op het moment dat ik hiervoor werd gevraagd, ging mijn relatie uit, terwijl ik ervan overtuigd was dat hij de man van mijn leven was.
Ik besloot toen dat het een soort manifest moest worden waarin ik uit ging zoeken waar bij mij de grens lag tussen lust, het je begeerlijk willen voelen en het gebruik van datingapps. Er hangt zo’n taboe rond die apps en het is zo’n cliché dat mannen er vreemd door gaan. De meningen zijn verdeeld over de invloed die deze virtuele wereld heeft op je dagelijks bestaan. Sommigen vinden het nasty, anderen noemen het fake of zeggen dat het alleen maar om seks draait.”

Diederik Krieke
Foto: Casper Koster

“Die apps waren deel geworden van mijn identiteit en ik moest mijn lustgevoelens een plek geven. Door het gebruik van bijvoorbeeld Grindr leerde ik veel over mezelf. Zoals: ‘Waarom ga je vreemd?’ en ‘Waarom zoek je de lust buiten de deur in plaats van bij je vriend?’.”

“Liefde en lust zijn vaak losgekoppeld van elkaar. Beminnen en je bemind voelen zijn heel grote gevoelens. Ook merk ik dat we onze lustgevoelens heel vaak geheim houden. Dat geldt niet alleen voor het gebruik van apps en de dates die eruit voortkomen, maar ook voor bepaalde fantasieën en fetisjes die mensen hebben en niet durven uit te spreken. Ook niet in de relatie waar ze in zitten. Dat intrigeert me enorm. Ik vind dat we de schaamte die daar omheen hangt voorbij moeten.”

Diederik Krieke
Foto: Casper Koster

Hij gaat verder: “Ik stel mezelf tijdens de voorstelling kwetsbaar op. Zo maakte ik een lijst met alle dates die ik ooit heb gehad. Die lees ik op voor de liefde van mijn leven en dan benoem ik per date of ze een goede of vervelende afloop hebben gehad. Ik had bijvoorbeeld eens een date met een man in een hotelkamer, die vertelde dat hij een kind had. Dat vond ik best heftig. Of een man die, terwijl we onder de douche stonden, tegen me zei dat ik hem in z’n kutje moest neuken. Daar kon ik niet zoveel mee. En één keer sprak ik af met iemand die vertelde dat hij een chode had. Ik had geen idee wat dat was, maar het bleek een piemel te zijn die dikker is dan lang. 

Als je dat soort voorbeelden noemt tijdens je show is dat toch behoorlijk spannend. Zeker toen mijn ouders in de zaal zaten. Maar tijdens mijn vierjarige opleiding heb ik geleerd hoe ik dat soort persoonlijke dingen kan neerzetten. Ik vind het leuk om een spel te spelen, namelijk: hoeveel van mijn ware identiteit geef ik bloot? Hoeveel laat ik een ander van mijzelf zien en hoe goed laat ik hem mij kennen? Dat doe ik trouwens niet alleen op het toneel, maar ook in het dagelijks leven.”

“Deze voorstelling balanceert op de grens tussen een ultieme biecht en de ultieme fantasie. Die dunne scheidslijn daartussen probeer ik diffuus te houden. Het moet niet lijken of ik uit mijn dagboeken voorlees. The Split is een zoektocht naar beminnen, liefde en lust, maar moet ook een beetje ongrijpbaar blijven."

The Split is te zien vanaf 8 september bij PLLEK in Amsterdam. De voorstelling is onderdeel van het Amsterdam Fringe Festival. Meer informatie vind je hier.

Coverbeeld: Casper Koster

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS