Nijmegen telt meeste verbintenissen tussen vrouwen, Amsterdam tussen mannen

Leestijd: < 1 min

Tussen 2010 en 2018 bestond 2,4 procent van de nieuw gesloten verbintenissen uit partners van hetzelfde geslacht. Amsterdam telt naar verhouding de meeste huwelijken en partnerschappen tussen twee mannen. In Nijmegen is het aandeel verbintenissen tussen twee vrouwen het grootst.

Dit heeft het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) becijferd. Op 1 januari 1998 werd het geregistreerd partnerschap ingevoerd, zodat paren van hetzelfde geslacht hun relatie formeel konden vastleggen. In 2001 volgde de openstelling van het huwelijk.

In de eerste twee jaar werden er meer mannenparen dan vrouwenkoppels in de echt verbonden, daarna was het andersom.

Partnerschap
In de periode 2010-2018 werd 1,1 procent van de 586 duizend huwelijken voltrokken tussen twee vrouwen, en 0,9 procent tussen twee mannen. Ook bij de 114 duizend partnerschappen die werden gesloten in die periode kwam de combinatie van twee vrouwen (2,1 procent) iets vaker voor dan die van twee mannen (1,9 procent). Bij partnerschappen komt het nog steeds wat vaker voor dan bij huwelijken dat de partners van gelijk geslacht zijn.

Steden
In steden is het aandeel van partners van gelijk geslacht groter, met als uitschieter Amsterdam bij de mannen, gevolgd door Arnhem, Maastricht, Den Haag en Eindhoven. Bij de vrouwen ziet de top vijf steden eruit als volgt: Nijmegen, Groningen, Tilburg, Amsterdam en Utrecht.

Bekijk tabellen en uitgebreide berichtgeving over dit onderzoek op de website van het CBS.

Powered by Labrador CMS