Dit zijn de deelnemers van het Songfestival 2020

Wie nemen het op tegen onze Jeangu?

Leestijd: 1 minuut - door Winq redactie op 15 januari 2020

In de komende maanden nemen we de inzendingen voor de 65ste editie van het Songfestival met je door.

De 27-jarige Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland dit jaar op het Songfestival. "We hadden Jeangu al langer in het vizier omdat zijn sound zo goed en internationaal onderscheidend is", aldus algemeen directeur van AVROTROS en lid van de selectiecommissie Eric van Stade. "Zijn song was een schot in de roos. Het pakt je, intrigeert en gaat onder je huid zitten. We zijn ontzettend blij dat Jeangu er samen met ons voor wil gaan."

Binnen enkele weken wordt bekend met welk nummer Jeangu naar het Songfestival gaat.

Jeangu neemt het op tegen 40 artiesten. De eerste namen zijn onlangs bekendgemaakt en ook het eerste nummer dat meedoet in Rotterdam is uitgebracht. 

Albanië 

Albanië is meestal het eerste land dat kiest welke artiest naar het Eurovisie Songfestival gaat. Dat doen ze door de talentenjacht Festivali i Këngës. Dit jaar won Arilena Ara de competitie met het nummer ‘Shaj’. Het nummer werd geschreven door Darko Dimitrov, een producer die al tal van Albanese Songfestivalinzendingen op zijn naam heeft staan. 

Arilena dus. Ze won het tweede seizoen van X Factor Albanië en was coach bij The Voice Kids. De zangeres heeft al verschillende singles op haar naam staan en gaat met het nummer ‘Shaj’ naar Rotterdam. 

Deze artiesten zijn al bekend, maar de nummers nog niet

België

De Belgische triphopgroep Hooverphonic doet mee voor onze zuiderburen. Zij braken in de jaren 90 door en scoorden hits met onder andere 'Mad About You', '2 Wicky' en 'Amalfi'. De band werd in het verleden vaker gevraagd om deel te nemen, maar zeggen nú pas het perfecte nummer te hebben. Bassist Alex Callier liet aan hln.be weten deelname aan het Songfestival ook als promocampagne te zien: “Van het nummer zijn we overtuigd, nu moeten we nog zorgen dat we op het festival zelf een geweldige performance neerzetten. Bovendien valt er des te meer te winnen. Ik bekijk een deelname als het uitbrengen van een nieuwe single en een televisieshow die daarmee gepaard gaat.”

Let op, dit is níet de inzending, maar een van Hooverphonic's grootste hits 'Mad About You':

Bulgarije

Vorig jaar deed Bulgarije niet mee aan het Eurovisie Songfestival. Jammer, want ze sturen steevast grote acts. Er was simpelweg niet genoeg geld om deel te nemen. Dit jaar is het door een sponsor wel gelukt. Ze sturen Victoria een zangeres die vierde werd tijdens X Factor Bulgarije. Door de promotievideo die Bulgarije heeft gemaakt zijn wij in ieder geval al enthousiast geworden. Haar stem horen? Check dan het nummer ‘I Wanna Know’

Cyprus

Cyprus gaat al heel wat jaartjes lekker op het Eurovisie Songfestival. Eleni werd in 2018 nog tweede met haar ‘Yeah Yeah, Fire’ nummer en Tamta behaalde met een soortgelijk nummer vorig jaar de dertiende plek.
Dit jaar is het de beurt aan Sandro. Hij is geboren in Duitsland en komt uit een gezin met een Griekse moeder en Amerikaanse vader. In 2018 werd hij bekend door deel te nemen aan The Voice in Duitsland. Tijdens de blind audition zag hij vier stoelen verschijnen, helaas werd hij niet veel later naar huis gestuurd. 

Ook in Rusland is Sandro bekend. Hij deed voor Amerika mee aan een muziekwedstrijd in Rusland en behaalde een vijfde plaats. Op het liedje van Sandro moeten we nog even wachten, maar het zal zeker poppy worden. Cyprus is van plan te scoren en dat gaat ze vast goed lukken. Stemmen uit Duitsland, Rusland en Griekenland zijn in ieder geval binnen handbereik.

Frankrijk

Tom Leeb gaat voor Frankrijk naar het Songfestival. Hij bracht in 2019 zijn eerste Engelstalige album uit, of dat betekent dat hij ook Engels gaat zingen op het festival, is nog niet bekend. Het zou de eerste keer zijn dat de Fransen enkel Engels zingen. Tom noemt het een iconisch en uniek event en is er trots op zijn land te vertegenwoordigen. 

Georgië

Tornike Kipiani kiest zijn of haar kandidaat voor het Eurovisie Songfestival via de Georgische versie van Idols. Dit jaar ging Tornike Kipiani er met de winst vandoor. Met was voor een nummer hij naar Rotterdam gaat, is helaas nog niet bekend.

Noord-Macedonië

Na de winst van Duncan, lijkt het erop dat dit jaar veel meer landen dan gewoonlijk voor een mannelijke inzending gaan. Zo ook Noord-Macedonië. Daarvoor gaat Vasil. Die zanger zat vorig jaar in het achtergrondkoor van Tamara, die met haar ballade zevende werd. Vasil heeft een aantal singles uitgebracht en binnenkort horen we zijn song. Zijn stem hoor je alvast in de video hieronder. 

Oostenrijk

Geen nationale finale in Oostenrijk, de organisatie heeft intern voor Vincent Bueno gekozen. Een 34-jarige zanger die met het nummer ‘Alive’ naar Rotterdam gaat. Dat nummer wordt binnenkort bekendgemaakt. Het hele avontuur geeft hem nu al kippenvel, heeft hij laten weten. “Het Eurovisie Songfestival is zoals de Eurocup voor songwriters. Het mega grote podium, al die artiesten die hun best doen. It’s breathtaking!’ 

In 2016 probeerde Vincent ook al deel te nemen aan het festival, toen met het nummer ‘All We Need Is That Love’. Zoë ging er toen echter met de titel vandoor. 

Spanje

In tegenstelling tot onze eerdere vermoedens vertegenwoordigt niet Famous, maar ex-boybandlid Blas Cantó Spanje tijdens de finale. Als een van de landen die het meeste geld in het liedjesfestijn pompt, hoeft Cantó zich niet eerst tijdens een halve finale te kwalificeren. Cantós eerste solo-album Complicado wist vorig jaar de eerste plaats van de Spaanse hitlijsten te behalen.

Cantó is zelf in ieder geval enthousiast over zijn deelname:

Volg je ons al op Instagram?

Coverafbeelding: Brigitte Vincken / styling: Clyde Semmoh / grooming: Jurgen Carper

Laatste update: 14-01-2020

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 99-100

Deze keer: een dubbeldik nummer met de Winq 100 - helden & herrieschoppers

Neem een abonnement

Geef cadeau