Daar is-ie dan, het Songfestivallied van Jeangu Macrooy

En... wie nemen het op tegen onze Jeangu?

08 maart 2020, Winq redactie, 7 minuten

‘Grow’ is de titel van het lied waarmee Jeangu Macrooy namens Nederland meedoet aan het Eurovisie Songfestival 2020. Bekijk hier de video en die van zijn concullega’s.

Jeangu Macrooy heeft bij De Wereld Draait Door bekendgemaakt met welk lied hij Nederland representeert tijdens het Eurovisie Songfestival. Het is ‘Grow’, een gloedvolle ballad waarmee Jeangu (27) het complete Ahoy-publiek in Rotterdam na afloop ademloos stil hoopt te krijgen.

Jeangu zelf zegt over ‘Grow’: “Emoties, zowel goede als slechte gevoelens, zijn een universele taal. Ik hoop dat mensen zich door mijn lied een beetje minder eenzaam voelen in hun zoektocht naar geluk. Ik denk dat openheid en eerlijkheid over wie we echt zijn, ons uiteindelijk dichter bij elkaar brengt. Ik geloof in de kracht van muziek om mensen bij elkaar te brengen. Dat is de reden waarom ik doe wat ik doe.”

Luister hier naar ‘Grow’. De video is geregisseerd door Joe Roberts.

Maar tegen wie neemt Jeangu het op?

Aksel Kankaanranta voor Finland

Het kan verkeren: zangeres Erika Vikman was populair bij de bookmakers en haar video voor ‘Cicciolina’ was het meest bekeken. Desondanks gaat niet zij, maar zanger Aksel Kankaanranta naar Rotterdam, met een lied over onzekerheid.

Alicja Szemplińska voor Polen

Polen stuurt Alicja naar het Songfestival. Ze won van Lake Malawi's Albert Černý, hij werd vorig jaar elfde voor Tsjechië. (foto: TVP)

Ana Soklič voor Slovenië

Het deelnemersveld van de nationale voorronde in Slovenië bestond enkel uit jongeren. Een nieuw idee van de omroep. In de finale ging Ana Soklič er met het nummer ‘Voda’ met de winst vandoor. In eigen land is ze al redelijk bekend door deelname aan een talentenjacht. (foto: RTVSLO)

Arilena Ara voor Albanië

Arilena gaat met het nummer ‘Shaj’ naar Rotterdam. Het hysterische nummer is geschreven door Darko Dimitrov, een producer die al tal van Albanese Songfestivalinzendingen op zijn naam heeft staan. Ze won X Factor en was coach bij The Voice Kids. (foto: RTSH)

Athena Manoukian voor Armenië

Athena zingt over diamanten in mei. Het nummer is niet heel bijzonder, maar Athena doet haar best. (foto: AMPTV)

Ben Dolic voor Duitsland

Grappig, alle zes de landen die direct meedoen aan de finale, sturen een mannelijke soloartiest. Zowel Duitsland, Frankrijk, het VK, Spanje, Italië als Nederland kiezen voor een zanger. Ben Dolic, bekend van de Duitse Voice, krijgt versterking van B-OK  en zingt het uptempo popdeuntje ‘Violent Thing’.

Ben & Tan voor Denemarken

Dit duo kent elkaar van de Deense X-Factor. Hun liedje begint akoestisch, met alleen een gitaar die wordt bespeeld door Ben. Maar dan verandert hun ‘Yes’ in een folky anthem dat je zo meezingt.  

Benny Cristo voor Tsjechië

Benny doet met het nummer ‘Kemama’ mee aan het Songfestival voor Tsjechië. Vorig jaar bracht hij een nummer uit dat inmiddels al meer dan 24 miljoen views heeft op YouTube. (foto: Benedikt Renč)

Blas Cantó voor Spanje

In tegenstelling tot onze eerdere vermoedens vertegenwoordigt niet Famous, maar ex-boybandlid Blas Cantó Spanje tijdens de finale. Als een van de landen die het meeste geld in het liedjesfestijn pompt, hoeft Cantó zich niet eerst tijdens een halve finale te kwalificeren. Hij gaat met het zomerse ‘Universo’. (foto: RTVE)

Damir Kedžo voor Kroatië

In Kroatië is Damir Kedžo een grote ster. Hij scoort hit na hit en is er te zien in verschillende musicals. Niet om flauw te doen, maar in zijn lied zit een zin die precies klinkt als ‘Oh, saaie Piet…’

Daði & Gagnamagnið voor IJsland

Even leek het erop dat de Nederlands-IJslandse zangeres Iva Marín Adrichem voor IJsland naar het Eurovisie Songfestival zou gaan. Maar in de finale werd ze verslagen door Daði & Gagnamagnið. Het lied heet net als de act ‘Gagnamagnið’ of in het Engels: ‘Think About Things’. Denk aan dingen, dus.

Destiny Chukunyere voor Malta 

Even opletten! Destiny gaat voor Malta naar het Songfestival en dat is niet zomaar iemand. Destiny heeft een geweldige stem en gaat voor een enorme verrassing zorgen in Rotterdam. Haar nummer is nog niet bekend, maar wij kijken er nu al naar uit. (foto: Albert Camilleri)

Diodato voor Italië 

Tijdens Sanremo kiest Italië haar kandidaat voor het Songfestival. Het festival (leuk weetje: ooit gepresenteerd door Patty Brard) is een van de best bekeken programma’s van dat land. Dit jaar won Diadato het festival met het nummer ‘Fai Rumore’. (foto: RAI)

Eden Alene voor Israël

Eden Alene mag voor Israël naar het Songfestival. De 19-jarige zangeres won de talentenjacht The Next Star. Haar lied: een gezellig niemendalletje. (foto: Ronen Akerman)

Elisa voor Portugal

Hoewel ze al jong begon met zingen, is de Portugese Elisa in eigen land nog vrijwel onbekend. Ze won het Festival da Canção van zeven andere kandidaten en zingt het lied ‘Med de Sentir’.

gjon’s tears voor zwitserland

De naam van zanger Gjon’s Tears zong al een tijdje rond, maar nu is het definitief dat hij uitkomt voor Zwitserland. Zijn ‘Répondez-moi’ had eerst een Engelstalig refrein, maar na commentaar van een Franse minister is het nu een volledig Franstalig lied.

Go_A voor Oekraïne 

Is Europa klaar voor Go_A? Dat is de act voor Oekraïne dit jaar. Enorm traditioneel, maar ook onwijs modern. De band trad al op in Polen, Wit-Rusland en Israël en won de nationale voorronde met een maximaal aantal punten. (foto: UA:PBC/Anastasiia Mantach)

Hooverphonic voor België

De Belgische triphopgroep Hooverphonic doet mee voor onze zuiderburen. Zij braken in de jaren 90 door en scoorden hits met onder andere 'Mad About You', '2 Wicky' en 'Amalfi'. De band werd in het verleden vaker gevraagd om deel te nemen, maar zeggen nú pas het perfecte nummer te hebben: 'Release Me'. (foto: Zeb Daemen)

Hurricane voor Servië

De drie dames van Hurricane zingen het lied ‘Hasta La Vista’, een term die ooit groot is geworden dankzij Arnold Schwarzenegger in The Terminator. Zangeres Sanja Vučić haalde in 2016 al eens solo de finale. Medebandlid Ksenija Knežević zong in het jaar ervoor in het achtergrondkoor van haar vader, voor Montenegro.

James Newman voor Groot-Brittannië

Hij won al een Grammy en een Brit Award en nu moet James Newman de eer redden van Groot-Brittannië, want de UK eindigde de afgelopen zestien jaar vier keer als laatste.  ‘My Last Breath’ is een ballad, die hopelijk voor James een beetje opvalt te midden van de andere acts.

Lesley Roy voor Ierland

Ook aan de Ierse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival kleeft een Nederlands tintje: Lesley Roy werkte ooit samen met Miss Montreal, voor wie ze liedjes schreef. ‘Story Of My Life’ is bijna P!nk- of Katy Perry-achtig.

Little Big voor Rusland

Little Big is een punk-pop-rave-band die aardig wat bekendheid geniet in binnen- en buitenland. Ze komen uit St. Petersburg en ze gingen al twee keer viral, met een dansje op TikTok. Of ze dat gaat helpen? We zullen het zien. Het lied is nog niet bekendgemaakt. (Beeld: C1R)

Montaigne voor Australië

Ze hebben er even op moeten wachten om mee te doen aan het Songfestival, maar in die tijd hebben ze wel tal van leuke en vernieuwende acts bedacht. Vorig jaar drie vrouwen op stokken, dit jaar gaat Montaigne voor Australië naar het Songfestival met een energieke act. De zangeres bracht al twee albums uit en ontving daarvoor diverse awards. (foto: SBS)

Natalia Gordienco voor Moldavië

In 2006 werd Natalia Gordienco 20e voor Moldavië met het lied ‘Loca’. Veertien jaar later probeert ze het opnieuw, met ‘Prison’. Gordienco is geboren in Oekraïne, maar woont alweer heel lang in Moldavië.

The Roop voor Litouwen

Litouwen stuurt een wel heel erg leuke act: The Roop. Ze zingen (en dansen op) ‘On Fire’, een aanstekelijk popnummer. Wij weten nu al 100% dat dit een fan favoriet gaat worden. (foto: Paulius Zaborskis)

Roxen voor Roemenië

Normaalgesproken maakt Roxen (echte naam: Larisa Roxana Giurgu, geboren in Cluj-Napoca) deep house en haar stijl wordt ook wel vergeleken met Dua Lipa en Billie Eilish. Haar lied ‘Alcohol You’ is een typische Songfestival-ballad.

Samanta Tīna voor Letland

De Amsterdamse ANNNA werd derde, Samantha ging er in Letland met de winst vandoor. Ze deed al vier keer mee aan de Letse nationale finale en twee keer aan die van Litouwen, één keer zelfs in hetzelfde jaar. Nu mag ze dan eindelijk haar land vertegenwoordigen met het hysterische ‘Still Breathing’. Wij begrijpen die plantenspuiten niet helemaal? (foto: Lauris Vīksne)

Samira Efendi voor Azerbeidzjan

Samira Efendi deed al eens voor Azerbeidzjan mee aan een andere internationale zangcompetitie, Silk Way Star. Vorig jaar werd het land achtste op het ESF, en in 2011 zelfs winnaar. Het is nog niet bekend met welk lied Efendi meedoet.

Sandro voor Cyprus

Dit jaar is het de beurt aan Sandro voor Cyprus. In 2018 werd hij bekend door deel te nemen aan The Voice in Duitsland. Ook in Rusland is Sandro bekend. Hij deed voor Amerika mee aan een muziekwedstrijd in Rusland en behaalde een vijfde plaats. Op het liedje van Sandro moeten we nog even wachten, maar het zal zeker poppy zijn. (foto: CyBC)

Stefania Liberakakis voor Griekenland

De Nederlands-Griekse Stefania Liberakakis vertegenwoordigt Griekenland met ‘Superg!rl’, een uptempo popliedje met etnische invloeden. Stefania is 17 jaar en woont al haar hele leven in Nederland. Ze deed al eens mee aan The Voice en de junior-editie van het Songfestival. Ook zat ze bij Kinderen voor Kinderen.

The Mamas voor Zweden

Vorig jaar waren The Mamas ook al te zien op het ESF, maar toen als achtergrond van zanger John Lundvik. Dit jaar pakken ze zelf de spotlights. Met z’n drieën zingen ze de gospelachtige powerballad ‘Move’.

Tom Leeb voor Frankrijk

Tom bracht in 2019 zijn eerste Engelstalige album uit, toch zingt Tom niet geheel Engels tijdens het festival, dat zou de eerste keer zijn voor de Fransen. Hij zingt tweetalig en noemt het een iconisch en uniek event en is er trots op zijn land te vertegenwoordigen. (foto: Julien Carbuccia)

Tornike Kipiani voor Georgië 

Georgië koos zijn of haar kandidaat voor het Eurovisie Songfestival via de Georgische versie van Idols. Dit jaar ging Tornike Kipiani er met de winst vandoor. Zijn lied: een rockballad die doet denken aan Falco's 'Jeanny'. (foto: GPB)

Uku Suviste voor Estland

‘What Love Is’ is de titel van het lied waarmee Uku Suviste naar Rotterdam gaat. Het begint bijna precies hetzelfde als Duncan Laurences ‘Arcade’, maar dat duurt slechts kort. Suviste komt uit een familie van operazangers en dat is hier en daar te horen in ‘What Love Is’.

Ulrikke voor Noorwegen

Let op! Kandidaat voor de winst. Musicalster Ulrikke gaat voor Noorwegen met het nummer ‘Attention’ naar het Songfestival. Ze hebben duidelijk goed gekeken naar de winnaar van 2019. (foto: Stijn Smulders)

VAL voor Wit-Rusland

Valerie Gribusova en Vlad Pashkevich vormen samen het gelegenheidsduo VAL. Over de achternaam van Valerie gaan we geen grapjes maken. En Vlad produceerde  in 2017 het Songfestivallied waarmee de band Navi meedeed voor Wit-Rusland, ‘Story of My Life’.

Vasil voor Noord-Macedonië

Ook Noord-Macedonië stuurt een man naar het festival. Hij heet Vasil en stond in het achtergrondkoor van Tamara, de zangeres die vorig jaar zevende werd. Vasil heeft een aantal singles uitgebracht en binnenkort horen we zijn song. (foto: Bojan Stoilkovski/MRT)

Victoria voor Bulgarije

Vorig jaar deed Bulgarije niet mee aan het Songfestival. Jammer, want ze sturen steevast grote acts. Er was simpelweg niet genoeg geld om deel te nemen. Dit jaar is het door een sponsor wel gelukt. Ze sturen een zangeres die vierde werd tijdens X Factor. (foto: BNT)

Vincent Bueno voor Oostenrijk

Vincent gaat met het nummer ‘Alive’ naar Rotterdam. In 2016 probeerde hij ook al mee te doen, maar toen verloor hij van Zoë. Hij noemt het Songfestival de ‘Eurocup voor songwriters’. (foto: ORF/ Thomas Ramstorfer)

 

Laatste update: 08-03-2020

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau