“Mijn vriend vindt de mijne gelukkig net zo lekker als die van mijn moeder!”

De 'signature dish' van Dean

04 juni 2020, Martijn Tulp, 2 minuten

In deze rubriek vragen we onze lezers welk gerecht zij op tafel zetten wanneer ze écht indruk willen maken. Bijvoorbeeld bij een eerste date, als ze voor het eerst gaan koken voor hun schoonouders, of wanneer ze gewoon goede culinaire sier willen maken. Dean Cooman is consultant en planner bij een mediabureau, en laat zijn vriend meestal koken. Maar eens per maand zet hij roti op tafel, naar een recept dat hij van zijn moeder leerde.

“Ik ben niet echt een keukenprins, meestal kookt mijn vriend. De laatste tijd probeer ik wat meer zelf te koken, want ik ben erachter gekomen dat ik het eigenlijk best wel leuk vind - hoewel ik meestal niet zo’n zin heb om allerlei dingen te snijden.”

Winq Signature Dish Dean roti

Roti

(voor 4 personen)

“Roti is echt mijn specialiteit. Als er mensen langskomen en ik wil ze verrassen, dan zet ik roti op tafel. Ik ben Surinaams en ik wilde vroeger op mijn verjaardag altijd roti eten. Dan moesten we alle deuren dichtdoen, want die kerrielucht is heel sterk. Ik rook het al in de gang wanneer mijn moeder het ging maken. Toen ik ouder werd, besloot ik dat ik het zelf ook wilde leren, dus heb ik een keer goed bij mijn moeder meegekeken hoe ze alles klaarmaakte. Inmiddels kan ik het uit m’n hoofd. Sindsdien maak ik het minstens eens per maand, maar mijn moeder heeft het nog niet geproefd. Haar versie is natuurlijk de beste, en ik weet dat ze best kieskeurig is. Mijn vriend vindt de mijne gelukkig net zo lekker als die van mijn moeder!

Bij roti is het belangrijk dat het kerriewater waar je de aardappelen in hebt gekookt, later bij de kip gooit om er een saus van te maken. Er kwamen een keer collega’s eten. Iedereen zat in de woonkamer te chillen met een wijntje en ik stond in de keuken. Normaal gesproken schep ik het kerriewater netjes over met een pollepel, maar dit keer wilde ik het even snel overgieten. Dat ging niet goed: de pan glipte uit mijn handen. Onze witte keuken zat helemaal onder het gele water. Het gasfornuis ging ook niet meer aan, dus we hebben van ellende maar pizza gegeten. Gelukkig zijn de vlekken er nog wel uitgegaan.”

Ingrediënten

olijfolie • 4 grote uien • 5 teentjes knoflook • 1 kg kipfilet of kippendijfilet • 2 kg aardappelen (liefst kruimig) • masala • bouillonpoeder (anders maggiblokjes) • 500 gr groenten (liefst kousenband, anders sperziebonen) • komijnzaad • gemberpoeder • zout • eieren (optioneel) • 4 rotivellen

Bereidingswijze

Met de bereiding van roti begin je al een dag van tevoren. Snijd de kip in kleine blokjes, bestrooi met gemberpoeder en masala en laat een nachtje marineren in de koelkast.

Snijd de geschilde aardappelen in partjes of kleine blokjes. Zet dit met ruim water, masala en zout op het vuur. Kijk op de verpakking van de aardappelen hoelang ze moeten koken, meestal ongeveer dertig minuten. Snijd twee uien en drie teentjes knoflook klein, bak ze in een grote pan en voeg de kip toe. Bak de kip gaar en voeg bouillonpoeder toe. Voeg eventueel extra zout en masala naar smaak toe. Laat de pan met de kip, uien en knoflook op het vuur staan.

Haal de gekookte aardappelen uit het water en leg ze apart. Gooi het kerriewater niet weg, maar voeg ongeveer de helft toe aan de pan met kip. Voeg een paar geprakte stukjes aardappel toe. Laat op een zacht vuurtje pruttelen zodat de saus wat dikker, bijna stroperig wordt. Voeg eventueel meer stukjes geprakte aardappel toe om de saus dikker te maken.

Snijd de andere twee uien en twee knoflookteentjes fijn, en bak deze met olie. Voeg kousenband of sperziebonen toe, en wat bouillonpoeder voor de smaak. Diepvriesgroenten gebruikt? Wacht dan tot deze in de pan ontdooid zijn voordat je bouillonpoeder toevoegt. Rooster een eetlepel komijnzaad in een klein pannetje, maal daarna fijn, bijvoorbeeld met een tjobek/oelekan, verkrijgbaar in elke toko. Doe de resterende aardappelen in een pan, voeg het komijnzaad toe en meng het met de saus.

Optioneel: je kunt ook eieren toevoegen. Smeer hardgekookte gepelde eieren in met masala en leg ze in de pan met de kip en aardappelen, of bak ze apart in een pan om ze een krokant laagje te geven.

Warm de rotivellen op in een magnetron, oven of pan. Schep de aardappelen met kip op een bord, doe er een beetje groenten bij en leg het rotivel ook op het bord. Het gerecht wordt met de hand gegeten. Neem een stukje van het rotivel, pak dan een beetje kip met aardappel en groenten.

Foto's: Roel Janssen

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau