Aanvankelijk verordonneerde burgemeester Marcelo Crivella dat de Braziliaanse boekenbeurs een boek zou verpakken in zwart plastic. Het ging specifiek om het boek Avengers: The Children’s Crusade. Op de cover van dit Marvel-boek staan de superhelden Wiccan en Hulkling, die met elkaar zoenen. In het boek hebben de twee een serieuze relatie met elkaar.

In beslag genomen
Het boek stamt al uit 2010. Op de beurs waar het boek werd verkocht, wilde Crivella aanvankelijk dus dat er een extra verpakking om het boek kwam. Later stuurde hij inspecteurs naar de markthal waar de beurs werd gehouden. Niet alleen dit boek, maar ook andere boeken met LHBTQ-verhalen werden vervolgens in beslag genomen.

Volgens Crivella gaat het hier niet om homofobie of censuur. Hij zegt dat hij kinderen wil beschermen. Als ze in aanraking komen met dergelijke boeken, zou dat homoseksualiteit alleen maar aanwakkeren.

Actie
Meteen kwamen mensen in actie tegen de homofobe censuur van Crivella. YouTuber Felipe Neto gaf duizenden boeken gratis weg via zijn kanaal, verpakt in plastic en met de waarschuwing: “Dit boek is ongeschikt voor bevooroordeelde mensen die achterlopen.”

Afgelopen zondag oordeelde het hooggerechtshof van Brazilië dat het boek Avengers: The Children’s Crusade gewoon verkocht mag worden. Jim Cheung, illustrator van het stripboek, zei te hopen dat Brazilianen door het politieke steekspel van premier Bolsonaro en de burgemeester van Rio heen kunnen kijken en zien dat dergelijke verhalen mensen juist verbinden in plaats van ze uiteen te drijven. Hij zei in een interview met The Guardian: “De LHBTQ-gemeenschap zal er altijd zijn. Ik heb niets dan liefde voor iedereen die vecht voor gelijkheid en zijn stem hierover laat horen.”

Voorpagina
Als reactie op het nieuws plaatste de grootste krant van Brazilië, Folha de S. Paulo, de zoenende superhelden prominent op de voorpagina.